Gropile de pe „Drumul groazei”, Iaşi-Vaslui: proiect făcut cu picioarele. S-au cheltuit deja 70 milioane

marți, 07 septembrie 2021, 01:50
3 MIN
 Gropile de pe  „Drumul groazei”, Iaşi-Vaslui: proiect făcut cu picioarele. S-au cheltuit deja 70 milioane

DJ 248 Iaşi-Vaslui a primit o serie de plombe, campanie care se va încheia săptămâna aceasta. Cifrele de trafic sunt duble faţă de previziunile făcute cu zece ani în urmă, când a fost modernizat drumul, iar mare parte din traficul greu s-a mutat de pe DN 24 pe ruta prin Scânteia. Drumul spre Vaslui este propus pentru lucrări de anvergură în Strategia de modernizare a drumurilor judeţene, dar nimeni nu ştie când vor fi făcute acestea.

 

La "aniversarea" a zece ani de când a fost modernizat pe bani europeni, Drumul Judeţean 248 Iaşi-Vaslui arată azi de parcă ar fi făcut războiul. De altfel, de ceva vreme, şoseaua respectivă a fost numită "drumul groazei" sau "drumul blestemat" din cauza gropilor apărute în carosabil.

Drumul nu s-a stricat în întregime. Însă gropile care apar după porţiuni lungi de câţiva kilometri de asfalt bun reprezintă veritabile capcane pentru maşinile care au prins viteză.

Finalizat în toamna anului 2011, drumul a devenit repede preferatul celor care fac ruta Iaşi-Vaslui. Mai scurt cu 6 km şi fără pante serioase cu multe curbe, precum DN 24 în Bucium, noua cale a atras şi camioanele de tonaj. Or, DJ 248 nu se compară ca fundaţie cu DN 24. Consecinţa imediată a fost că se impun lucrări de întreţinere.

Directorul de la Drumuri Judeţene ne-a spus că săptămâna trecută au fost aplicate o parte din plombele necesare, dar că vremea nu a fost prielnică reparării drumului în totalitate. "Săptămâna asta ar trebui să încheiem prima etapă de reparaţii", a precizat Ciprian Ciucan. El nu a exclus revenirea pe traseu a echipelor de întreţinere pentru remedierea altor deficienţe care cu siguranţă vor apărea în suprafaţa carosabilă în sezonul rece.

Amintim că DJ 248 este inclus în Strategia de dezvoltare şi modernizare a drumurilor judeţene, aprobată în plenul Consiliului Judeţean la şedinţa ordinară din iunie. Documentul menţionează 26 de segmente de drum propuse pentru modernizare, în total 333 km, şi două pentru reabilitare. Acestea din urmă sunt DJ 248, de la intersecţia cu Centura Iaşi până la limita cu judeţul Vaslui (prin Dumbrava, Grajduri şi Scânteia), şi DJ 208, prin Mirceşti-Hălăuceşti-Luncaşi-Cozmeşti-Stolniceni Prăjescu-Valea Seacă-Heci-Lespezi-Buda.

Însă până la reabilitarea propusă mai avem de aşteptat. Şeful Direcţiei drumurilor judeţene ne-a spus că vizează în schimb intervenţii mai consistente, respectiv aşternerea de covoare asfaltice pe segmentele mai deteriorate. Ciprian Ciucan a invocat şi cifrele de trafic care au depăşit previziunile de la proiectarea modernizării DJ 248, în 2009-2010. Acestea sunt mai mari acum decât cele de pe DN 24, nemaivorbind de traficul greu. "Din judeţul Iaşi, este cel mai circulat drum pe care îl avem în administrare", a adăugat directorul DJADP.

Ciprian Ciucan ne-a mai spus că vânătoarea autovehiculelor care depăşesc limita de tonaj a dat puţine rezultate. "Din acest motiv, în strategie, cele mai multe drumuri care urmează să fie modernizate se vor face din beton. Măcar acolo vor putea să transporte şi nu vor fi probleme", a conchis directorul de la Drumuri judeţene.

Cititi si: Strategia pentru drumuri începe cu lărgirea şoselei Iaşi-Lunca Cetăţuii

Modernizarea DJ 248, în anii 2010-2011, a costat puţin peste 70 de milioane de lei, valoarea eligibilă fiind de 59 de milioane. Lucrările au acoperit tot segmentul din judeţul Iaşi, 28,9 km, şi 8,5 km din judeţul Vaslui. Platforma drumului a fost adusă la 8 metri (3 metri, o bandă, cu 0,25 m banda de încadrare şi 0,75 m acostament). Problemele au apărut însă la doar câţiva ani de la finalizarea lucrărilor. Mass-media consemna deja în 2015 necesitatea unor lucrări de reparaţii la carosabil, intervenţii care se fac de atunci în fiecare an.

Pe de altă parte, strategia adoptată în iunie de CJ Iaşi menţionează că modernizarea acestui drum va începe cu dublarea numărului de benzi între limita municipiului Iaşi şi intersecţia cu Şoseaua de centură, la ieşirea din Lunca Cetăţuii. Un orizont de timp pentru refacerea drumului mai departe, spre judeţul Vaslui, încă nu a fost fixat.

 

Comentarii