Guvernul Tsipras, din nou în faţa unui vot de încredere în parlamentul de la Atena

miercuri, 16 ianuarie 2019, 08:13
1 MIN
 Guvernul Tsipras, din nou în faţa unui vot de încredere în parlamentul de la Atena

Premierul elen Alexis Tsipras şi guvernul său se confruntă, miercuri, cu un nou vot de încredere în parlamentul de la Atena, după ce unul dintre partenerii coaliţiei de guvernare a părăsit executivul pe fondul disputelor privind numele provinciei istorice Macedonia.

Ministrul apărării şi principalul aliat al coaliţiei guvernamentale a premierului Alexis Tsipras, Panos Kammenos, şi-a anunţat duminică demisia, înaintea unui vot parlamentar pe tema noului nume al Macedoniei.

"Chestiunea macedoneană nu-mi permite să nu-mi sacrific postul de ministru", a declarat Kammenos, anunţând "retragerea din guvern" a membrilor partidului său, într-o declaraţie în direct în faţa camerelor. "Îi mulţumesc premierului pentru cooperarea noastră şi i-am explicat că din cauza acestei chestiuni naţionale nu mai putem continua", a adăugat el după o întrevedere cu Tsipras.

Fără susţinerea lui Kammenos, Tsipras a rămas fără o majoritate parlamentară clară. Această "dezertare" a destabilizat coaliţia guvernamentală înaintea alegerilor legislative prevăzute pentru octombrie, dar care ar putea fi devansate pentru luna mai, ca să coincidă cu alegerile europene.

Guvernul îşi păstrează legitimitatea doar dacă primeşte un vot de încredere din partea legislativului. 

Aflați amănunte de pe agerpres.ro.

Comentarii