Hrana nu se strică, hrana se transformă

luni, 23 iulie 2018, 17:22
3 MIN

* Pe litoral n-au fost condiţii meteo ideale, a şi plouat, au fost nori etc. Când plouă în staţiune, turiştii se îngrămădesc prin localuri, să petreacă (iese mai ieftin decât prin magazine, cu soţiile), iar localurile trag la capacitatea maximă. Am încercat să aflăm dacă unităţile de deservire au fost pregătite pentru puhoaiele de consumatori şi am vorbit cu patronul localului "La Căluţul de Mare Bălan":

– Văd mişcare în spate: ce se întâmplă, ce activităţi se desfăşoară?

– Se desfăşoară activitatea de actualizare a preparatelor, de updatare, mai exact.

– Dar văd că se curăţă mucegaiul de pe mâncare! Aruncaţi ce-i stricat şi ce rămâne oferiţi clienţilor?

– Cum să aruncăm? Suntem fraieri? Din mucegai facem mâncăruri exotice, că avem şi bucătărie asiatică. Puţini cunosc; cei care consumă sunt mulţumiţi, n-au murit încă.

– Aveţi bucătar chinez?

– Chinez avem, da, vindea adibaşi la tarabă în complex, dar l-am adus la bucătărie.

– Aşadar nu-i bucătar?

– Nu, dar are imaginaţie, valorifică tot ce găseşte, tot ce prinde.

– Sper că "tot ce prinde" este doar o expresie, nu?

– De găsit e mai uşor, cu prinsul e mai greu, că unii sunt tare vioi! El este cu bucătăria asiatică, eu nu mă bag. La ei tot ce are patru picioare e comestibil, mai puţin mesele. Stă cu pătura, pândeşte şi, dacă are noroc, prinde…

– În ce condiţii sunt depozitate alimentele?

– În condiţii ideale, unul peste altul, fiecare stă la umbra celorlalte şi nu se strică. Nici nu există stricare, ci doar transformare. Gheaţa, când se topeşte, nu se strică, ci se transformă în lichid. Ştiţi cântecul, "Jana nu e moartă, Jana se transformă"…

– Dar văd că roşiile s-au chifligit, s-au transformat într-o pastă mucegăită, cu muşte!

– S-au transformat în pastă de tomate raw-vegană, obţinută fără fierbere! Mucegaiul e antibiotic natural, iar muştele care mănâncă pasta ne arată că e bună! Avem produse pe care muştele refuză să se aşeze şi nici gândacii nu se ating de ele…

– Aveţi în meniu multe feluri, dar pe aragaz o singură oală cu ceva: cum vine treaba?

– În oală e ceea ce numim "amestec universal": dacă îl prăjim e chiftea, dacă-l ţinem pe grătar e mic, dacă-l fierbem devine perişoară pentru borş, dacă îl învelim în foaie de varză sau de viţă e sarma (merge şi la ardei umpluţi, desigur!), dacă punem vinete şi felii de cartof devine musaca, iar dacă îl dăm cu miere se face baclava!

Comentarii