I-a întrebat pe poliţiştii care au oprit-o în trafic cât mai are de aşteptat. Amendă maximă!

joi, 10 martie 2022, 02:56
3 MIN
 I-a întrebat pe poliţiştii care au oprit-o în trafic cât mai are de aşteptat. Amendă maximă!

Femeia era cu doi copii mici în maşină şi aştepta de o oră ca poliţiştii să-i dea procesul-verbal şoferului. A sunat la 112, fiind apoi amendată pentru asta. A atacat în instanţă sancţiunea, iar judecătorii i-au dat dreptate.

O ieşeancă a fost amendată pentru că a îndrăznit să-i întrebe pe poliţişti cât mai are de aşteptat. Sătulă de când aşteapta cu copiii în maşină, ea a sunat la 112, cerând să discute cu un superior al poliţiştilor. Aceştia au amendat-o imediat cu suma maximă, pentru apel abuziv.

La sfârşitul lunii martie a anului trecut, M.A. se afla în maşina cumnatului său, împreună cu cei doi copii, de 2, respectiv 3 ani. Maşina a fost oprită de poliţişti, care au luat actele şoferului, intrând cu ele în secţie. Cei patru au rămas în maşină, aşteptând ca poliţiştii să iasă cu actele, după ce îşi vor fi întocmit eventualul proces-verbal de contravenţie. După o oră, femeia şi-a pierdut răbdarea şi a intrat în secţia de poliţie, unde i-a văzut pe agenţi stând liniştiţi cu telefoanele în mână. A întrebat cât mai durează, iar aceştia i-au răspuns în zeflemea „Cât este nevoie”, şi şi-au văzut de treabă.

Nemulţumită, M.A. a apelat la numărul 112, cerând să discute cu un superior, căruia să-i sesizeze problema. De altfel, demersul său a fost încununat de succes, actele şoferului fiind eliberate aproape imediat. În schimb, agenţii i-au aplicat femeii o amendă de 4.000 de lei, suma maximă prevăzută de lege, pentru „alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie”.

O săptămână mai târziu, femeia s-a adresat instanţei, cerând anularea amenzii. În faţa magistraţilor Judecătoriei, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean au cerut respingerea solicitării, apreciind telefonul dat de femeie ca abuziv. Nu de aceeaşi părere au fost însă şi judecătorii, care au reţinut faptul că poliţiştii stăteau practic de o oră fără să fi întocmit vreun proces-verbal ori alt act.

„Instanţa nu consideră, cu titlu de principiu, că orice apelare a SNUAU 112 constituie o alertare falsă în cazul în care solicitarea nu apare ca fiind justificată în opinia agentului care constată contravenţia. Petenta a justificat apelarea la numărul de urgenţă prin timpul îndelungat pe care a fost nevoită să îl petreacă aşteptând ca agentul constatator să întocmească procesul-verbal pentru cumnatul ei, arătând şi faptul că era însoţită de doi copii minori de vârste mici. Practic, petenta a apelat 112 pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de durata procedurii de întocmire a procesului-verbal”, au consemnat judecătorii, care au decis anularea procesului-verbal de contravenţie.

Sentinţa a fost însă contestată de IPJ, dosarul intrând pe rolul Tribunalului.

Comentarii