Iaşul şi Moldova au cea mai mare incidenţă a infecţiilor hepatice. Testare gratuită ieri în faţa UMF

joi, 29 iulie 2021, 01:50
1 MIN
 Iaşul şi Moldova au cea mai mare incidenţă a infecţiilor hepatice. Testare gratuită ieri în faţa UMF

Specialiştii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) au testat gratuit populaţia în cursul zilei de ieri pentru depistarea infecţiilor cu virusurile hepatice. Acţiunea a avut loc în cadrul unui program amplu, de peste 11 milioane de euro, cu un grup ţintă de 130.000 de persoane, care se desfăşoară pe o perioadă de 2 ani şi care îşi propune să depisteze prevalenţa acestor virusuri la nivelul populaţiei din Moldova. 

„În cadrul proiectului se va realiza o testare, o depistare a cazurilor, a purtătorilor de virusuri în special hepatita B, C şi D pentru toată Regiunea de Nord-Est a României, pentru toate judeţele din Moldova şi în partea din Sud. Este foarte important, chiar dacă va fi greu de dus la sfârşit, dar avem specialiştii necesari să realizăm ce ne-am propus”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu.

Prof.dr. Anca Trifan, care conduce Institutul de Gastroenterologie, a declarat că studiile efectuate până acum arată că, în mod constant, Iaşul şi Moldova au cea mai mare rată de infecţii virale din România şi că numărul de pacienţi internaţi în spitalele ieşene cu diagnosticul de ciroză hepatică este cel mai mare din ţară. „Deci trebuie să facem ceva, şi vestea bună este că suntem capabili. Este o veste extraordinară – putem să facem ceva pentru populaţie, ieşim din spital, din cabinete şi venim în mijlocul societăţii pe care vrem să o ajutăm”, a declarat prof.dr. Anca Trifan. 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii