Ieșenii au schimbat discursul lui Iohannis şi Orban. Le-au impus cu forța A8 în cuvântări

luni, 27 ianuarie 2020, 02:59
3 MIN
 Ieșenii au schimbat discursul lui Iohannis şi Orban. Le-au impus cu forța A8 în cuvântări

A fost clar că cei doi nu veniseră pregătiţi cu niciun mesaj pe tema autostrăzii. Manifestările din public i-au determinat însă să facă declaraţii şi chiar să-şi ia angajamente referitoare la acest subiect

Anul electoral 2020 a debutat în forţă la Iaşi. Faţă de alţi ani, liberalii şi social-democraţii au mobilizat numeroşi militanţi cu ocazia manifestărilor dedicate zilei de 24 ianuarie. Vremea însorită a adus în Piaţa Unirii mii de ieşeni, dar manifestările nu au ieşit din tiparul obişnuit: muzică populară, ceremonial religios, discursuri, depuneri de coroane, defilare, Hora Unirii şi masă populară. Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban au fost primiţi, deopotrivă, şi cu huiduieli şi cu aplauze.
 
 
O intensitate ceva mai mare a protestelor a simţit-o primul ministru, care a fost nevoit să-şi schimbe total discursul: textul alocuţiunii iniţiale nu cuprindea nicio referire la autostrada A8. Inclusiv şeful statului a divagat, pe alocuri, de la discursul oficial pentru a răspunde manifestanţilor. „Vrem autostradă!“ a fost mesajul Pieţei pentru cei doi.
 
Asociaţiile care militează pentru construirea de autostrăzi au afişat numeroase bannere în care au subliniat decalajele economice existente între Moldova şi Bucureşti. „Văd că părerile sunt împărţite“, a spus Iohannis după ce o parte din mulţime l-a huiduit. „Mă bucur că în România avem o democraţie vie. Nu ne-am supărat absolut deloc. Fiecare român are dreptul la opinia lui şi cred că în ansamblu şi aici la Iaşi lucrurile merg din ce în ce mai bine. Este foarte, foarte trist că Moldova a rămas în urmă şi din acest motiv am venit aici cu prim-ministrul şi membri din Guvern să arătăm solidaritate şi preocuparea noastră şi vom rezolva o mare parte dintre problemele Moldovei“, a comentat ulterior Iohannis, asaltat de jurnalişti.
 
 
Pe scenă, în faţa vociferărilor, Orban a fost nevoit să-şi schimbe discursul şi a ţinut să facă promisiuni legate de demararea efectivă a proiectului autostrăzii A8. Singurul lucru concret este că, mâine, Guvernul ar urma să aprobe o ordonanţă de urgenţă prin care se va renunţa la parteneriatul public-privat pentru tronsonul Iaşi – Tg. Neamţ, iar toată autostrada Tg Mureş – Tg Neamţ – Iaşi să fie gestionată de aceeaşi entitate (Ministerul Transporturilor). Premierul a promis fonduri europene inclusiv pentru execuţie şi a riscat inclusiv un termen pentru începerea lucrărilor: doi ani. „Au fost două grupuri acolo, unii dintre ei cu agitatori, inclusiv din galerii de fotbal, asta e, o atmosferă mai colorată“, a comentat Orban huiduielile din Piaţă, răspunzând la întrebări ale jurnaliştilor pe temă.
 
 
Totuşi, în Piaţă nu au fost membrii vreunei galerii de fotbal, iar bannerele şi scandările pro-autostradă au fost asumate oficial de asociaţiile care militează pentru construirea de autostrăzi şi organizaţia civică „Reset“.
 
 
La sfârşitul manifestărilor din Piaţa Unirii, Iohannis şi Orban au parcurs pe jos distanţa până la Biserica „Trei Ierarhi“. Din spatele gardurilor metalice ale jandarmilor pe tot traseul, oamenii au ţinut să-l salute pe şeful statului, să facă fotografii sau să schimbe câteva vorbe. În acelaşi timp, Orban a fost taxat de câteva ori de unele persoane pe tema pensiilor.
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii