Cifre scandaloase în dosarul chiriei uriaşe de la Direcţia de Drumuri

În 5 ani, DRDP Iaşi plăteşte chirie unui apropiat PSD mai mult decât valoarea totală a sediului

sâmbătă, 06 iulie 2019, 01:50
5 MIN

Apropiatul PSD care a închiriat pe 5 ani sediul către DRDP Iaşi a făcut o afacere la care nici nu visează vreun proprietar de clădiri din oraş sau din ţară, dacă nu cumva şi din lume. „Ziarul de Iaşi“ a descoperit că, în cei 5 ani de contract, el va încasa drept chirie, de la stat, o sumă mult mai mare chiar decât valoarea construcţiei, valoare menţionată în contractul de asigurare a clădirii. Totul a ieşit la iveală probabil din prostie, într-un răspuns dat în bătaie de joc de ministrul Transporturilor, care nici nu a răspuns la întrebare, dar s-a dat şi de gol singur: DRDP Iaşi şi CNAIR, ambele subordonate lui, au făcut o afacere revoltătoare pentru banul public. Cum de la premierul României în jos nu mai ai cu cine vorbi pe tema asta, pentru că toţi răspund anapoda, întrebăm direct: cine răspunde pentru acest adevărat „jaf“, doamnă Dăncilă?

 

Odată cu izbucnirea scandalului chiriei pe care Compania Naţională de Adminis­trare a Infrastructurii Rutiere o plăteşte pentru sediul Regionalei de Drumuri Naţionale Iaşi, deputaţii USR şi PMP au formulat interpelări către ministrul Transporturilor. Aşa cum am mai relatat, Petru Movilă (PMP) a primit un răspuns banal, neconcludent, la mijlocul lunii mai. Colega sa, deputata USR de Iaşi Cosette Chichirău, a fost băgată în seamă de ministrul Răzvan Cuc abia la sfârşitul lunii trecute, adică la mai bine de patru luni de la formularea solicitării. Ea ceruse o copie a contractului de închiriere a spaţiului res­pectiv, motivând chiria prea mare plătită, semnalată de noi încă din iarnă, respectiv 38.097 euro/lună. Adică mai mult decât dublă în comparaţie cu preţul pieţei şi – aşa cum a dezvăluit ziarul nostru – mai mare chiar decât oferta iniţială de închiriere a întregului imobil din Şoseaua Naţională nr. 23, respectiv 15.000 de euro/lună, sau 6 euro/mp, cât cerea proprietarul, un apropiat al PSD Iaşi, pe piaţa liberă anterior semnării contractului cu DRDP.

Răspuns aiuritor, de ministru

Acest ultim răspuns oferit şi semnat personal de ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, este unul cu totul surprinzător. Îl redăm în întregime, cu tot cu greşeli, aşa cum este el afişat pe pagina de internet a Camerei Deputaţilor:

„Stimată doamnă deputat, referitor la întrebarea dumneavoastră, formulată în şedinţa Camerei Deputaţilor (…) din data de 25.02.2019, vă comunicăm următoarele:

Conform Deciziei de impunere emisă de Primăria municipiului Iaşi, proprietarul plă­teşte anual şi impozit anual (sic!) pe clădire şi terenul aferent acesteia, în care DRDP Iaşi îşi desfăşoară activitatea.

În anul 2018, suma plătită a fost 128.795 lei. Clădirea este asigurată pentru suma de 2.000.000 de euro, pentru care proprietarul plăteşte o sumă de 2.000 euro/an, reprezentând prima de asigurare. Vă mulţumim pentru interesul exprimat şi vă asigurăm că depunem toate eforturile pentru a răspunde solicitărilor dumneavoastră.

Cu stimă, ministru Alexandru Răzvan Cuc“.

Cu alte cuvinte, dincolo de exprimarea agramată, răspunsul este total anapoda: ministrul este întrebat cât se plăteşte chirie pentru sediu DRDP Iaşi, iar el răspunde cât plăteşte impozit la Primărie şi cât e valoarea asigurată a clădirii. Însă, pentru noi şi opinia publică, tot răul spre bine: am aflat ceva pe cât de revoltător, pe atât de important.

„Nu numai că ne fură, dar ne fură pe faţă“

„Răspunsul dat de ministrul Transporturilor este o bătaie de joc la adresa cetăţenilor. Nu a oferit niciun detaliu din contractul încheiat pe bani publici, cu atât mai puţin o copie a contractului. Răspunsul lui se încadrează perfect în modul de guvernare al PSD-ALDE: incompetent, risipitor şi sfidător. Nu numai că ne fură, dar ne fură pe faţă“, ne-a declarat autoarea interpelării. „În scurt timp îi vom opri din jaful banului public şi îi vom opri pentru totdeauna“, anunţă deputata USR de Iaşi Cosette Chichirău. Ea a amintit că a solicitat Curţii de Conturi un control la DRDP Iaşi, care a început în aprilie, dar că încă nu a primit răspuns privind finalizarea verificării şi, evident, nici despre concluziile inspectorilor.

Aşa cum am mai scris, DRDP Iaşi s-a mutat la începutul acestui an în patru din cele cinci niveluri ale clădirii proprietate a SC Ştefana SRL, societate administrată de familia Covalciuc. Ştefan Covalciuc şi Ovidiu Laicu, directorul Regionalei, sunt apropiaţi, dar şi colegi de partid (PSD). Amândoi au candidat în 2008 la Consiliul Judeţean, numele lor apărând unul după altul pe lista partidului. Ceea ce a frapat a fost că, anterior afacerii cu DRDP, imobilul apărea pe anunţurile de închirieri cu o „superofertă“ de 15.000 de euro (6 euro/mp) pentru întreaga suprafaţă desfăşurată de aproape 2.500 mp, dar contractul a fost aprobat de Consiliul de Administraţie al CNAIR pentru o valoare mai mult decât dublă: 38.097 euro (15,5 euro/mp). Directorul DRDP a motivat atunci că preţul este totuşi avantajos, mai mic pe metru pătrat decât în vechiul sediu închiriat (dar care avea o suprafaţă de două ori mai mică) şi că e crescut datorită amenajărilor interioare făcute, care ar fi costat proprietarii 400.000 de euro. O aberaţie: atunci când închiriezi un sediu la preţul pieţei, în iei „la cheie“, nu iei în calcul amenajările profunde.

Cinci ani de chirie cu DRDP aduc mai mult decât valoarea clădirii

Aflăm acum din răspunsul ministrului Transporturilor către deputatul USR de Iaşi că aceste amenajări fac cât o cincime din valoarea de asigurare a clădirii (două milioane de euro). Mai mult, un calcul simplu arată că, la sfârşitul celor cinci ani de contract, cele 60 de luni de chirie vor aduce proprietarilor 2,28 milioane de euro. Adică, dacă ne raportăm la valoarea asigurată a clădirii, de 2 mil. euro, o sumă cu aproape 15% mai mare. O afacere trăsnet, la care nici cei mai dibaci investitori imobiliari nu visează: să-ţi amortizezi o investiţie imobiliară în mai puţin de 5 ani. Şi la care explicaţiile ar trebui căutate în negocierile din afara cadrului legal.

Cosette Chichirău ne-a mai spus că în 2017 a iniţiat un proiect legislativ prin care toate instituţiile ar fi obligate să publice din oficiu toate contractele, facturile şi actele adiţionale, fără a mai fi nevoie de cerere. „Proiectul a fost respins de Senat şi pus la sertar la Camera Deputaţilor“, a precizat ea, dând asigurări că, „sub o guvernare USR, locală şi naţională, acest proiect va deveni realitate“. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii