Încă 11 săptămâni până la alegeri. Primii candidați anunțați la primărie și CJ

sâmbătă, 23 martie 2024, 02:50
2 MIN
 Încă 11 săptămâni până la alegeri. Primii candidați anunțați la primărie și CJ

La jumătatea lunii viitoare, mai precis pe 16 aprilie începe depunerea candidaturilor la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din 9 iunie. Dacă 29 aprilie este ziua după care candidaturile la Parlamentul European rămân definitive, pentru competiția localelor ultima zi a lunii aprilie este și ultima zi pentru înregistrarea candidaturilor (cel târziu cu 40 de zile înaintea alegerilor, potrivit Legii 115/2015). 

Până pe 3 mai pot fi formulate contestații, care trebuie să fie soluționate în cel mult 48 de ore. După alte cel mult 24 de ore pot fi depuse apeluri la decizia de admitere sau respingere a instanței, pe care aceasta va trebui să le soluționeze în cel mult o zi. Astfel, ziua de 7 mai e cea în care candidaturile la locale rămân la rândul lor definitive și sunt aduse la cunoștința birourilor electorale de circumscripție. Pe 10 mai va începe campania electorală, care se va încheia în preziua alegerilor la ora 7 dimineața.

Mihai Chirica si Costel Alexe (PNL)

Dar ce echipe sunt aliniate la start în acest moment pentru Primăria și Consiliul Județean Iași? Nicio formațiune politică nu a anunțat lista candidaților pentru consilii. Primii desemnați sunt pretendenții la cele două funcții, de primar și președinte al Consiliului Județean.

Bogdan Balaniscu si Bogdan Cojocaru (PSD)

PNL merge cu Mihai Chirica, respectiv cu Costel Alexe, PSD pariază pe „cei doi Bogdani”, Bogdan Balanișcu, respectiv Bogdan Cojocaru. Cele două alianțe și-au stabilit și ele candidații: Alianța Dreapta Unită (USR, Forța Dreptei, PMP) va fi reprezentată de Marius Bodea în cursa pentru Primăria Iași și de Petru Movilă în competiția pentru șefia Consiliului Județean, iar Alianța pentru Unirea Românilor mizează pe cei doi social-democrați care s-au „transferat” luna trecută în acest partid – Tudor Ciuhodaru, la primărie, și Marius Ostaficiuc, la CJ.

Petrica Movila and Marius Bodea

Mai sunt cinci săptămâni și jumătate până la înregistrarea tuturor candidaturilor în alegerile locale. 

Tudor Ciuhodaru si Marius Ostaficiuc

 

Comentarii