Începe Iaşul să sufle în ceafă Clujului? Iată cifrele de trafic pe aeroporturile româneşti în primul semestru!

Fluxul de pasageri înregistrat de la începutul anului la Iaşi este la egală distanţă de Cluj şi de Timişoara.

joi, 20 iulie 2023, 01:50
2 MIN
 Începe Iaşul să sufle în ceafă Clujului? Iată cifrele de trafic pe aeroporturile româneşti în primul semestru!

Traficul pe primele şase luni ale anului a confirmat evoluţia crescătoare a Aeroportului Iaşi, aflat la jumătatea anului la egală distanţă de Cluj şi Timişoara. Aeroportului din Cluj-Napoca a înregistrat un flux de 1,48 milioane de pasageri, iar cel bănăţean, 620 de mii. Urmează Suceava, cu 400 de mii, şi Craiova, cu 283 de mii. Inaugurată la mijlocul lunii trecute, aerogara Braşov nu apare în lista publicată de Asociaţia Aeroporturilor din România, deşi fluxul de pasageri a depăşit 3000 în cele 16 zile din iunie, potrivit presei locale.

Pe rutele interne, adică spre Bucureşti, de la Iaşi au călătorit ori au venit din Capitală 77 de mii de pasageri. Timişoara „ne-a luat” la acest capitol, cu aproape 139 de mii de călători, dar din capitala Banatului există şi cursă aeriană spre Constanţa. Cât priveşte traficul pe destinaţii externe, cel de la Iaşi este dublu faţă de cel de la Timişoara (965 de mii faţă de 481 de mii). Însă aeroportul timişean îşi mai ia o dată revanşa în privinţa traficului de marfă. La acest capitol, aerogara ieşeană practic nu contează, un terminal cargo urmând să fie amenajat abia după ce T4 va intra pe deplin în funcţiune. Prima facilitate cargo de la Iaşi va funcţiona în actualul terminal de pasageri T2, folosit acum alături de T3 pentru preluarea fluxului de pasageri din acest sezon estival. Prin fiecare dintre aerogările „Avram Iancu” din Cluj şi „Traian Vuia” din Timişoara au tranzitat aproximativ 3500 de tone de mărfuri de la începutul anului, iar pe la Constanţa, 1300 de tone.

Evident, Bucureştiul e mult în faţă, cu aproape 10 mii de tone de mărfuri şi 6,9 milioane de pasageri în primul semestru al anului. Pe de altă parte, în timp ce Iaşul ţinteşte spre un nou record – care ar putea să fie 2,5 milioane de pasageri la sfârşitul anului, Clujul şi-a fixat şi el un nivel record de trafic, 3,1 milioane de călători. 

Comentarii