Inedit club de astronomie la Deleni: se deschide poimâine. Urmează alte comune

miercuri, 21 august 2019, 08:14
1 MIN
 Inedit club de astronomie la Deleni: se deschide poimâine. Urmează alte comune

Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi“ şi Biblioteca Publică Deleni vor inaugura vineri un club de astronomie intitulat Astroclub „Perseus“ Deleni. Festitivatea de deschidere va avea loc pe 23 august, de la ora 18, acesta fiind un nou serviciu de bibliotecă oferit comunităţii din Deleni.

 Acesta este primul astroclub inaugurat în cadrul proiectului „Constelaţia bibliotecilor“, cofinanţat de AFCN şi implementat de Biblioteca Judeţeană. Astfel, până în luna octombrie, urmează să se deschidă astfel de cluburi şi la Cepleniţa, Erbiceni, Belceşti şi Şipote. În cadrul evenimentului de deschidere de vineri vor avea loc o serie de alocuţiuni ale autorităţilor locale şi ale partenerilor implicaţi în proiect, dar va avea loc şi un concurs cu premii având ca temă poezii din literatura universală care au ca subiect astronomia. De asemenea, după desfăşurarea momentului festiv, vor avea loc observaţii astronomice în cadrul cărora vor fi utilizate noile echipamente ale astroclubului (un telescop Dobson 200 mm, planisfere personalizate, laser pointer, colimator şi hărţi stelare), pe stadionul din Deleni.

Activitatea se va încheia cu un recital de chitară şi cu foc de tabără. Proiectul „Constelaţia bibliotecilor“ este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) în cadrul sesiunii de finanţare II/2019, aria tematică Educaţie prin Cultură. Valoarea totală a proiectului este de 63.536 de lei, din care 56.536 de lei reprezintă finanţarea nerambursabilă din partea AFCN. Proiectul urmăreşte inovarea şi diversificarea serviciilor de bibliotecă prin înfiinţarea unor cluburi de astronomie în cele cinci biblioteci din judeţul Iaşi menţionate anterior. 

Comentarii