Investiţiile din Iași, la pământ. Primăria a realizat doar o treime din cât îşi propusese

luni, 28 octombrie 2019, 02:59
3 MIN
 Investiţiile din Iași, la pământ. Primăria a realizat doar o treime din cât îşi propusese

În primele nouă luni, municipalitatea a cheltuit 69 de milioane de lei pentru proiectele de investiţii. În plan erau estimate 229 milioane lei. De altfel în secţiunea de dezvoltare, veniturile de la UE sunt de numai 16,7% din ce era prevăzut, iar subvenţiile de la bugetul de stat doar 13%.

Primăria a cheltuit mai puţin de o treime din fondurile prevăzute în primele nouă luni pentru investiţii. Capitolul la care municipalitatea nu a reuşit să atragă şi să cheltuiască banii estimaţi vizează finanţările europene. Este o nouă dovadă că, de multe ori, la început de an, autorităţile estimează bugete nerealiste pentru dezvoltare.

Execuţia bugetului de investiţii pentru perioada ianuarie – septembrie 2019 arată un grad de realizare a veniturilor de aproape 45%, în timp ce cheltuielile de investiţii se ridică la doar 30% din prevederile bugetare. Efectiv, Primăria a reuşit să facă plăţi pe proiecte de investiţii de 69 milioane lei, în condiţiile în care cheltuielile secţiunii au fost estimate la 229 milioane lei.

„Nivelul de realizare a plăţilor de cheltuieli de dezvoltare este în corelare cu nivelul realizării pe surse. Astfel, (…), se observă o realizare de 16,78% a sumelor primite de la Uniunea Europeană şi de doar 12,95% a subvenţiilor de la bugetul de stat“, se arată în raportul de specialitate al Direcţiei de finanţe locale, raport ce face parte din proiectul de hotărâre privind aprobarea execuţiei la nouă luni care va fi dezbătut joi de plenul Consiliul Local (CL).

Cele mai mari proiecte de investiţii pe fonduri UE demarate în acest an vizează reabilitarea a cinci tronsoane de cale de rulare pentru tramvaie. Iniţial, Primăria anunţase că lucrările vor începe în mijlocul verii, dar abia săptămâna trecută au fost demarate şi doar în cazul unui tronson (Podu Roş – bld. Primăverii).

De remarcat că jumătate din veniturile secţiunii de dezvoltare a fost asigurată din excedentul anilor trecuţi. În continuare Primăria are excedent, deşi aproape întotdeauna se pune problema că nu ar exista fonduri suficiente pentru investiţii.

„Soldul final la sfârşitul trimestrului al III-lea, în valoare de 60,9 milioane lei, reprezintă excedent“, se arată în acelaşi proiect.

În ceea ce priveşte secţiunea de funcţionare, gradul de realizare a veniturilor ajunge la 95%, în timp ce cheltuielile la 84%.

„Gradul de realizare a veniturilor totale (ale bugetului local, n.r.) faţă de prevederile aferente primelor trei trimestre ale anului 2019: 80,98%“, se mai precizează în proiectul de hotărâre.

Încasările totale la bugetul local în primele 9 luni ale anului s-au ridicat la 523 milioane lei, iar plăţile la circa 463 milioane lei.

Ce alte proiecte vor intra în plenul CL

Pe ordinea de zi a plenului de CJ sunt incluse aproape 50 de proiecte de hotărâre. Primul iniţiativă face referire la acordare titlului de cetăţean de onoare post-mortem academicianului Teodor Dima. Primăria propune consilierilor locali rectificarea bugetelor a trei instituţii din subordine: Salubris (creştere de venituri), EcoPiaţa (scădere de venituri) şi Termo Service (creştere de venituri). Plenul CL va mai aproba proiecte precum: taxele de vizitare a Muzeului Municipal, indicatorii tehnico-economici pentru realizarea sistemului de iluminat arhitectural la Palatul Roznovanu (circa jumătate de milion de lei), modificarea statului de funcţii al Primăriei, diverse solicitări locative, atribuirea unui punct termic Editurii Junimea (amenajarea unei arhive de carte şi valori de patrimoniu) şi completarea patrimoniului public şi privat.

În domeniul urbanismului, Primăria vrea aprobarea de către consilieri a unor schimburi de terenuri şi mai multor planuri urbanistice zonale. Acestea din urmă fac referire la proiecte imobiliare în zone precum Cimitirul Evreiesc (ansamblu cu 24 de vile), Fortus (blocuri cu 8 eta­je), Copou (ansamblu cu zeci de blocuri de 3 şi 6 etaje, în spatele căminului agricol), Dacia (o hală de depozitare) şi Colina În­so­rită (blocuri cu 2 etaje).

Şedinţa CL va avea loc joi în Sala „Vasile Pogor“ a Palatului Roznovanu, cu începere de la ora 10.00.

Comentarii