IPS Teofan, predică despre cei care nu-L văd pe Dumnezeu, tot căutând icoane care izvorăsc mir

miercuri, 03 noiembrie 2021, 03:01
3 MIN
 IPS Teofan, predică despre cei care nu-L văd pe Dumnezeu, tot căutând icoane care izvorăsc mir

Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a susţinut o predică la finalul Liturghiei de duminică, 31 octombrie, în care îi îndeamnă şi pe credincioşi, dar şi pe preoţi, să se întoarcă la cărţile sfinte şi să nu aştepte să le cadă în faţă minuni din cer.

IPS Teofan a amintit de pilda bogatului cel nemilostiv din Evanghelia după Luca, citită în timpul slujbei – acesta îi cerea lui Avraam să trimită vorbă celor cinci fraţi ai săi, să le trimită o minune, ca să ştie să ducă o viaţă de căinţă. Mitropolitul a spus că adesea ne regăsim cu toţii în aceeaşi situaţie: vrem o confirmare a credinţei noastre.

„De multe ori în viaţă arătăm aceeaşi atitudine precum bogatul cel nemilostiv care, văzându-se în chinuri, nădăjduieşte ca Dumnezeu să facă o minune pe care să o vadă fraţii săi. Aceştia, văzând pe cineva înviat din morţi, vor cunoaşte starea de rătăcire în care se află şi se vor întoarce prin milostenie la Dumnezeu. De multe ori gândim poate în inima noastră astfel: dacă mi-ar vorbi Dumnezeu faţă în faţă, dacă mi s-ar arăta Maica Domnului, dacă aş vedea şi eu pe cineva înviat din morţi, dacă aş vedea o icoană care izvorăşte mir, atunci credinţa mea va fi mai puternică şi pocăinţa mea mai aprinsă. Şi dacă acestea nu se întâmplă, atunci credinţa mea este slabă şi faptele mele pe măsură”, a explicat IPS Teofan în predica sa.

Celor care gândesc aşa, mitropolitul le-a pus în faţă cuvintele proorocului Avraam, din aceeaşi pildă, care i-a spus bogatului: „Dacă nu vor crede în Moise şi în prooroci, atunci chiar dacă va învia cineva din morţi nu vor crede”.

În predica de 15 minute, IPS Teofan a insistat pe acest mecanism al credinţei pe care, spune el, l-au construit multe persoane: aşteaptă minuni închipuite de ei, fără să le înţeleagă pe cele mici, de zi cu zi. „Fundament pentru credinţă avem”, explică IPS Teofan, dar nu îi laudă nici pe preoţii care aleg „să se uite la un film”, în loc să se întoarcă la scripturi. Cum nu îi laudă nici pe cei care ţin post negru şi învaţă toate scrierile pe de rost, dar nu le aplică în viaţa de zi cu zi.

„Nouă, celor căzuţi în haosul confuziei şi derutelor de tot felul, trebuie să găsim calea care duce la Dumnezeu. Avem nevoie cel mai mult în viaţă şi în aceste vremuri grele pe care le trăim de răbdare şi mângâiere. Citiţi din Scriptură, pentru că este izvor al răbdării şi mângâierii. Chiar şi cei noi, cei din biserică, căutăm prea mult mângâiere în altă parte decât în Scriptură. Ce ne dă mai multă mângâiere: dacă citim din Scriptură sau dacă vedem un film?”, le-a transmis IPS Teofan credincioşilor.

Comentarii