Jacques Chirac, înhumat într-un cadru privat la Montparnasse după o serie de omagii

marți, 01 octombrie 2019, 08:55
2 MIN
 Jacques Chirac, înhumat într-un cadru privat la Montparnasse după o serie de omagii

Franţa i-a spus luni adio fostului preşedinte Jacques Chirac, într-un omagiu solemn la Saint-Sulpice, la care au asistat şefi de stat străini şi aproape întreaga clasă politică naţională, înainte să fie înhumat la Paris, în intimitate.

Învelit în steagul tricolor, sicriul lui Jacques Chirac, adus de o impozantă escortă de motociclişti, a fost depus în naosul Saint-Sulpice pe acordurile Requiemului lui Gabriel Fauré, sub privirea a aproape 2.000 de invitaţi din întreaga lume.

Mulţi dintre ei, unii în funcţii oficiale, şi-au arătat emoţia la evocarea amintirii fostului primar al Parisului, în mai multe rânduri ministru şi premier, iar apoi în două rânduri preşedinte al Republicii (1995 à 2007).

O mulţime comasată până pe trepte a aplaudat la intrarea şi ieşirea din catedrală a corpului fostului preşedinte, care a decedat joi, la vârsta de 86 de ani.

Bernadette Chirac, slăbită şi care nu a apărut în public de la decesul soţului său, a fost absentă ”din cauza sănătăţii sale” de la această slujbă oficiată de monseniorul Aupetit, arhiepiscopul Parisului. Cu puţin înainte, pentru prima oară de la teribilul indendiu care a devastat-o, Catedrala Notre-Dame a tras clopotele.

Asistenţa s-a aflat la nivelul mesajelor trimise din întreaga lume de joi – 80 de personalităţi străine, şefi de stat şi de guverne, foşti lideri şi membri ai unor familii regale i-au adus un omagiu acestui om mare al politicii franceze, foarte slăbit în ultimii ani.

În primele rânduri s-au aflat preşedintele rus Vladimir Putin, preşedinţii italian Sergio Mattarella şi congolez Denis Sassou Nguesso, dar şi premierul libanez Saad Hariri, care a decretat o zi de doliu naţional în ţara sa, şi cel al Ungariei, Viktor Orban, sau fostul preşedinte al Statelor Unite Bill Clinton, care îl regretă pe ”bătrânul Jacques”.

Aflați amănunte de pe news.ro.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii