Judecătorii amenință cu proteste dacă li se taie pensiile speciale și se mărește vârsta de pensionare

miercuri, 07 iunie 2023, 12:40
2 MIN
 Judecătorii amenință cu proteste dacă li se taie pensiile speciale și se mărește vârsta de pensionare

Adunarea generală a judecătorilor Curții de Apel Cluj somează Parlamentul să nu taie pensiile speciale, anunță Știri de Cluj.

Judecătorii au redactat o rezoluție ce a fost comunicată  Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei, Preşedintelui Senatului şi Camerei Deputaţilor, prin care solicită să se renunțe la planurile de tăiere a pensiilor de serviciu pentru magistrați, iar vârsta de pensionare să rămână neschimbată pentru cei aflați acum în activitate.

Adunarea generală ”solicită ca modificările legislative preconizate să nu afecteze drepturile magistraţilor aflaţi în funcţie şi orice eventuală modificare a vârstei de pensionare să producă efecte exclusiv în privinţa judecătorilor recrutaţi sub imperiul noilor reglementări ce trebuie, în mod imperativ, corelate cu ritmul îmbunătăţirii condiţiilor de muncă. Totodată, cuantumul pensiei de serviciu trebuie păstrat la nivelul garantat constituțional, în sensul standardelor internaționale amintite.

Solicită asigurarea resurselor materiale şi umane necesare unei normale organizări a activităţii instanțelor de judecată, în scopul respectării drepturilor cetățenilor la un proces echitabil.

Dacă cererile magistraților nu vor fi respectate, aceștia amenință cu proteste. ”În situaţia în care propunerile de modificări legislative ce afectează statutul judecătorilor vor fi menţinute în continuare, se va convoca o nouă adunare generală pentru ca, în funcție de rezultatul discuțiilor pe marginea acestui proiect, să decidă cu privire la luarea unor măsuri concrete de protest”, mai arată sursa citată.

”Este inadmisibil şi profund iresponsabil ca o astfel de reformă abruptă şi irațională să fie impusă în condiţiile actuale de criză de personal, criză generată de instabilitatea acută a statutului judecătorilor. De aceea, în mod absolut legitim, am cerut ferm stoparea aşa zisei reforme, precum şi ca orice eventuală modificare a condițiilor de pensionare să producă efecte exclusiv în privința judecătorilor recrutați sub imperiul noilor reglementări ce trebuie, în mod imperativ, corelate cu ritmul îmbunătățirii condițiilor de muncă”, a declarat judecătorul Dana Gîrbovan, preşedintele Curţii de Apel Cluj.

Comentarii