Kasta lui Chirica. Sau cum a finanțat Primăria serviciile unui prădător sexual

sâmbătă, 12 noiembrie 2022, 15:37
5 MIN
 Kasta lui Chirica. Sau cum a finanțat Primăria serviciile unui prădător sexual

Practic, Primăria Iaşi, sub toţi primarii ei, începând cu defunctul Simirad şi terminând cu Chirica, care i-a întrecut pe toţi, a finanţat ani de zile, cu tot mai mulţi bani, cel mai probabil în schimbul unor servicii „speciale”, un prădător sexual, pedofil, traficant de minori şi cine ştie ce alte etichete din astea îi vor fi puse în cârca acestui Molea/Bolea.

Ţin minte ca şi cum s-ar fi întâmplat ieri. De fiecare dată când mergeam ca ziarist pe la primărie, pe la vreo conferinţă de presă sau cine ştie ce alt eveniment, dădeam nas în nas cu el. Cu Morel Bolea. Era pe la sfârşitul anilor 90, începutul anilor 2000. Primar era Simirad, iar Chirica ceva şefuleţ pe-acolo. 

Nu mi-era clar ce hram poartă Morel, ce treabă avea prin primărie de-l vedeam mereu pe-acolo, dar nici nu mă prea interesa. Dincolo de ciudăţenia numelui, greu de ignorat pentru că-mi plăcea să i-l stâlcesc zicându-i Borel Molea şi nu Morel Bolea, omul mai degrabă mă agasa. Se băga mereu în seamă, încercând să mă bage în tot felul de discuţii în mintea lui savante, pentru mine doar plictisitoare, despre politică. Mi-am pus o vreme întrebări în legătură cu prezenţa lui constantă prin primărie, dar am pus-o pe seama faptul că are şi el un ONG, Pro-Demos, cu care încerca să dea din coate pe-acolo, să se lipească de unul altul, să pară relevant. Nu-l credeam mai nociv de-atât.

L-am uitat apoi, pentru că nici nu mai călcam prin primărie. Dar peste ani, ţin minte, am remarcat cu destulă mirare, că ong-ul lui, care de la început mi s-a părut o goangă, fie şi numai după logoul lui obosit şi de prost gust, că rezistase bine mersi pe „piaţă”, ba chiar părea prosper. Vedeam tot mai des afişe prin oraş cu evenimente organizate de ong-ul lui Borel/Morel/Molea/Bolea, mereu cu acelaşi finanţator. Primăria Municipiului Iaşi. Ani la rând, de câteva ori pe an.

Din nou, l-am ignorat. Omul îmi părea doar un mic profitor, o căpuşă ca atâtea altele mai discrete totuşi agăţată de bugetul local. Dar, de la un moment dat, am observat că au început să apară prin oraş bannere uriaşe, nu doar nişte afişe amărâte, cu o agenţie de modelling cu numele pompos şi de neam prost, Kasta Morelly. Zic, hop, stai că omul e mai mult decât pare. Nu mai e doar o măruntă lipitoare la bugetul local, se visează deja pe cai mari. Formator de top-modele, organizator de festivaluri de modă, nu glumeşte omul.

Dar, ceea ce mi-a atras atenţia cu adevărat era faptul că pe toate bannerele instalate prin oraş, tot mai mari şi mai dese, trona ca finanţator aceeaşi instituţie: Primăria Municipiului Iaşi. În mintea mea, imaginea de mic profitor a lui Bolea se transformase deja în cea a unui posibil furnizor de servicii sexuale (fete „antrenate” de el) pentru mahări locali de prin primărie, inclusiv la vârf. Că nu dai tu, ca primărie, era deja Nicihita primar, dar şi mai târziu sub Chirica, bani cu nemiluita din buget pentru nişte aşa-zise festivaluri de modă organizate de unul ca Morel, fără să ţi se întoarcă ceva la schimb. Şi ce putea întoarce Bolea decât carne vie.

Eram absolut convins de asta, şi-mi tot venea să scriu despre asta, să mă mir public de cum nu se sesizează nimeni, cum de se vâră în continuare bani publici într-o agenţie de modelling care puţea deja a bordel pentru high-life-ul masculin ieşean, în frunte cu primarul şi băieţii din preajma lui.

N-am scris, şi-mi pare rău. Nu că scriind îmi imaginam că s-ar fi întâmplat ceva, ştiu de mult că nicio instituţie nu se mai sinchiseşte de ce scrie presa, că se pişă pe orice vine din aşa-zisa societate civilă. Mă gândeam doar că poate ajută cândva, cuiva, poate deschid nişte ochi. M-o fi blocat poate şi liniştea totală din jurul subiectului.

Azi, Morel Bolea e acuzat de DIICOT, după o anchetă de aproape doi ani, de trafic de minori (minore, de fapt), iar tot mai multe probe şi mărturii trimit către fapte săvârşite de acest Morel Bolea ani de zile din acelaşi registru, dar chiar şi mai grave: violuri, abuzuri sexuale, exploatarea sexuală a minorelor, furnizarea de „carne vie” pentru diverşi clienţi.

Ani de zile, zeci de fete, luate de la vârste de nici 14 ani, treceau prin patul acestui individ în care primarul Iaşului a băgat constant tone de bani. Ultima încercare de a-l finanţa fiind chiar recent, în vară, când Chirica a insistat pe lângă consilierii locali să-i mai aprobe o finanţare pentru agenţia lui Morel Bolea, votată de liberalii din Consiliu, dar respinsă doar pentru că unul dintre ei a lipsit de la şedinţă. Asta deşi Bolea era deja de peste un an în vizorul şi sub ancheta DIICOT pentru trafic de minori.

Practic, Primăria Iaşi, sub toţi primarii ei, începând cu defunctul Simirad şi terminând cu Chirica, care i-a întrecut pe toţi, a finanţat ani de zile, cu tot mai mulţi bani, cel mai probabil în schimbul unor servicii „speciale”, un prădător sexual, pedofil, traficant de minori şi cine ştie ce alte etichete din astea îi vor fi puse în cârca acestui Molea/Bolea.

Bineînţeles, până la o condamnare definitivă, Morel/Borel e nevinovat, aşa zice legea şi trebuie s-o precizez aici ca să nu avem discuţii, dar vieţile unor copile abuzate de acest protejat al primarului şi cine ştie de câţi alţii dintre cei care l-au plătit şi ţinut spatele, nu mai pot fi întoarse la inocenţă. Şi pentru asta, nu doar acest Bolea ar trebui să plătească.

Text apărut în secțiunea EDITORIAL a Ziarului de Iași

Comentarii