Lansare de film în Cimitirul Eternitatea, diseară, de la ora 21. Urmează un tur printre morminte celebre

vineri, 26 iulie 2019, 10:34
3 MIN
 Lansare de film în Cimitirul Eternitatea, diseară, de la ora 21. Urmează un tur printre morminte celebre

Diseara, de la ora 21, are loc lansarea inedită a unui film documentar, intitulat ”Eternity 143”. Locul premierei este Cimitirul Eternitatea, iar după film sunteți invitați la un tur printre morminte celebre. 

Proiectul “Eternity 143” prezintă Cimitirul “Eternitatea” ca spațiu al memoriei comunitare ce relevă în cei 143 de ani de existență o bună parte din evoluţia istorică şi culturală a orașului Iași.

143 este și numărul personalităților de anvergură locală și națională şi care vor fi prezentate pe site-urile culturale www.AltIasi.ro și www.iasimulticultural.ro. în perioada 26 iulie – 2 noiembrie. Articolele, fotografiile și hărțile care marchează locul monumentelor funerare de interes se vor constitui într-o bază de date utilă iubitorilor de informație istorică și turiștilor. 

Proiectul va fi lansat vineri, 26 iulie 2019, ora 21.00, la Cimitirul Eternitatea, în cadrul evenimentului „Plimbare prin Eternitate”, prin premiera filmului de prezentare a cimitirului realizat de scenarista şi regizoarea Alina Tiţei Ioncioaia. Va urma apoi un scurt dilog cu publicul după care toţi cei prezenţi la eveniment vor fi invitați la o plimbare inedită prin cimitir ghidaţi de istorici, specialiști și oameni ai artelor. Turul va fi reluat la începutul lunii noiembrie, când este progrmat evenimentul de închidere al proiectului. Pe site-urile menționate veți regăsi scurte materiale video IN MEMORIAM, realizate – în urmă cu opt ani – cu doi oameni ai Iașului și ai Eternității: Ion Mitican și Olga Rusu.

Intrat în acest an pe lista monumentelor istorice, Cimitirul „Eternitatea” reflectă istoria vechii capitale a Moldovei. Regăsim aici gustul și rafinamentul ambiental specific perioadelor istorice și oamenilor care le-au pus în mișcare, scrie Alina Țiței, scenarist și regizor, pe pagina sa de FB.. Deși nu a fost gândit ca un Pantheon național, ci ca un simplu „țintirim” public, la cimitirul Eternitatea s-au reunit la “masa umbrelor” aproape toate marile figuri istorice şi culturale care au trăit în fosta capitală a Moldovei. Ion Creangă, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Eduard Caudella, Sabin Bălașa, Petre Andrei, Radu Cernătescu, Vasile Conta, Dimitrie Gusti, Ștefan Procopiu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Pogor, Garabet Ibrăileanu, George Topîrceanu, Otilia Cazimir, Alexandru Phillippidi, Cezar Ivănescu, Emil Brumaru sunt nume intrate deja în memoria colectivă națională.

Pe lângă aceștia, însă, există o serie întreagă de personalități mai puțin cunoscute publicului larg, care au avut un rol covârșitor în modernizarea orașului și în devenirea sa culturală. 
Venerarea eroilor se înscrie în ideea că un cimitir public trebuie să ofere un spațiu special, marcat prin monumente impresionante, pentru a le fi cinstită memoria. În Eternitatea au fost înhumați, individual sau în gropi comune, ostași români, ruși, francezi și nemți căzuți în Războiul de Independență din 1877-1878 și în cele două războie mondiale. Locurile, marcate de monumente funerare specifice au devenit loc de pelerinaj pentru oameni veniți din toate colțurile lumii, în căutarea rudelor pierdute pe câmpurile de luptă.
Cimitirul este și un muzeu în aer liber care relevă evoluția stilurilor, orientărilor estetice care definesc sculptura și arhitectura românească. Busturile, altoreliefurile, monumentele funerare, obeliscurile realizate de sculptori, mai mult sau mai putin cunoscuți, alcătuiesc o colecție de artă integrată în natură.

Proiectul este realizat de Societatea de Studii Istorice din România – în parteneriat cu Altiaşi.ro – și co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii