Licitaţie la final: Iasicon va restaura clădirile Filarmonicii şi va avea 19 luni la dispoziţie

luni, 16 octombrie 2023, 01:50
3 MIN
 Licitaţie la final: Iasicon va restaura clădirile Filarmonicii şi va avea 19 luni la dispoziţie

Nominalizarea firmei câştigătoare nu a atras nicio contestaţie. Iasicon SA va avea la dispoziţie 19 luni să consolideze şi să renoveze sediul Filarmonicii „Moldova”.h

„Chiar dacă a fost licitaţie cu clauză suspensivă, s-au prezentat la licitaţie şase constructori mari din ţară”, a declarat Costel Alexe la sfârşitul săptămânii trecute, atunci când a şi confirmat că Iasicon SA este câştigătoarea contractului pentru consolidarea şi restaurarea celor două clădiri ale Filarmonicii. Nicio contestaţie nu a fost formulată după nominalizarea firmei câştigătoare.

CITESTE SI: Parteneriat Primărie-CJ: se reface în sfârşit sediul Filarmonicii? Din 2018 până acum costurile s-au dublat

Cele şase intenţii de participare au fost înscrise în licitaţia lansată pe 1 Martie de Consiliul Judeţean, procedură care a pornit de la valoarea estimată de 60,14 milioane de lei. Odată contractul atribuit, câştigătorul licitaţiei va avea 19 luni să finalizeze lucrările.

Investiţia vizează consolidarea şi reabilitarea Tronsonului 2 şi reabilitarea/ reconstrucţia Tronsonului 3A. Pe baza studiilor de specialitate întocmite se vor derula lucrări de consolidare, de reparaţii în zonelor degradate sau avariate ale construcţiei, lucrări de intervenţie în urma refuncţionalizării anumitor spaţii, de reparaţii ale instalaţiilor şi de refacere a finisajelor speciale afectate de degradări.

„În cazul în care, indiferent de motive, contractul de finanţare nu va fi semnat de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional şi/sau respectiv de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Autoritatea Contractantă (Consiliul Judeţean, n.r.) îşi rezervă dreptul de a anula procedura de achiziţie”, precizează anunţul de licitaţie. Totuşi, preşedintele CJ a subliniat că lucrările la clădirile din strada Cuza Vodă nr. 29 pot să înceapă, „astfel încât apelul de proiecte deschis pentru POR de ADR Nord-Est în primăvara anului viitor ne va ajuta practic să decontăm sumele pe care le-am investit”.

CITESTE SI: FOTO: Un mărţişor de la şefii judeţului : licitaţie pentru refacerea Filarmonicii, cu finanţare incertă

Proiectul de reabilitare şi modernizare a Filarmonicii „Moldova” face parte din Acordul de Asociere încheiat între CJ şi Primăria Municipiului Iaşi.

Înainte de aprobarea acordului în Consiliul Local, primarul Mihai Chirica declara că refacerea clădirilor Filarmonicii va costa între 13 şi 16 milioane de euro şi că Municipalitatea are şi banii necesari, dintr-o linie de finanţare din Programul Operaţional Regional destinată conservării şi promovării patrimoniului cultural, turistic şi de cult, gestionată prin Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est.

Cele două imobile cunoscute de ieşeni ca fiind sediul Filarmonicii „Moldova” aparţin Episcopiei Romano-Catolice. Ele au fost preluate de administraţia judeţeană în decembrie 2018 printr-un contract de comodat încheiat pe 25 de ani în schimbul restaurării lor. Aşadar, până acum, din cei 25 de ani, au mai rămas 20 şi două luni. 

Comentarii