LIVE-TEXT: (UPDATE) Bugetul Iașului a fost din nou respins de plenul Consiliului Local

luni, 10 mai 2021, 08:45
6 MIN
 LIVE-TEXT: (UPDATE) Bugetul Iașului a fost din nou respins de plenul Consiliului Local

Consilierii au fost convocaţi astăzi în şedinţă extraordinară a Consiliului Local în această dimineaţă pentru adoptarea bugetului municipiului Iaşi. În dezbatere mai intră două proiecte. 

UPDATE 14.45: Bugetul Iașului a fost din nou respins de plenul CL la capătul unei ședințe care s-a desfășurat pe parcursul a aproape cinci ore. Votul a fost identic ca în ședința din luna aprilie: doar PNL și PMP au votat „pentru” (13 voturi), USRPLUS s-a abținut, iar PSD s-a retras din sală. Pentru aprobare erau necesare 14 voturi.

„Noi am spus șapte condiții foarte clare, iar niciuna nu a fost asumată public. De asemenea, amedamentele noastre pentru proiectele mari nu au fost susținute, iar votul nostru va fi în consecință”, a spus liderul de grup al USRPLUS Ana Raluca Roșu.

„Invităm PNL și USRPLUS să-și asume guvernarea locală”, a spus liderul de grup al PSD, Bogdan Balanișcu, după care consilierii PSD au părăsit sala înainte de vot.

„Noi ne oferim să discutăm bugetul în fiecare zi de acum înainte”, a precizat liderul de grup al consilierilor PNL, Ciprian Bostan.

„Începând cu data de 28 aprilie, nu s-a mai putut face niciun transfer dinspre bugetul statului. Consecința directă este următoarea: toate salariile la profesorii din învățământul preuniversitar privat sunt blocate în acest moment. Sunt blocate toate salariile pentru cei aproximativ 5.000 de lucrători care lucrează în sectorul public (…) și, sigur, celelalte resurse pentru furnizarea utilităților bunei funcționări a întregului oraș”, a declarat primarul Mihai Chirica, cu puțin timp înainte de vot. Încă de la debutul ședinței, edilul-șef al Iașului declara că are „dubii” cu privire la aprobarea proiectului de buget, în condițiile în care consilieri PSD și ai USRPLUS au sugerat în discuțiile preliminare că se vor abține de la vot.
O nouă ședință a plenului va avea loc miercuri.

(UPDATE 13:05) Discuțiile pe amendamentele USRPLUS continuă în plen. Până acum, circa 20 dintre cele 40 de propuneri au fost supuse votului, unele fiind aprobate de către toate partidele. Culmea, un amendament USR privind digitalizarea a fost respins în condițiile unii consilieri ai acestui partid nu erau în sală și nu au participat la acel vot (propunerea ar fi fost aprobat dacă erau în sală). Un exemplu de amendament aprobat vizează instituirea unui proces de bugetare participativă. În acest caz, a fost o situație atipică: USR a cerut alocarea a 10 milioane lei în acest sens, în condițiile în care executivul a precizat că sunt disponibile 2 milioane lei. Inițial, s-a supus la vot proiectul cu 10 milioane lei: USR a obținut aprobarea lui după ce și PSD a votat „pentru”. Ulterior, primarul Chirica a solicitat USR să precizeze sursa de finanțare pentru suma suplimentară de 8 milioane lei: în schimb, consilierii USR au spus că identificarea sursei este „apanajul primarului”. În final, s-a supus la vot un nou amendament: diminuarea sumei de 10 milioane lei la 2 milioane lei, care a fost aprobat în urma votului favorabil dat de către PSD – anterior, consilierii PSD și-au exprimat intenția de a vota având în vedere că suma de 10 milioane lei nu putea fi asigurată. Un alt amendament dezbătut intens a vizat eliminarea liniei bugetare cu privire la pasajele supraterane din Podu Roș, tot la propunerea USR. Și acest amendament a fost aprobat, dar singurul efect e o eventuală amânare a proiectului cu un an. În schimb, PNL a propus realizarea unui studiu de fezabilitate pentru realizarea de pasaje subterane, propunere adoptată în unanimitate. În concluzie, dacă proiectul de buget va trece astăzi, atunci Primăria ar urma să facă un studiu de fezabilitate pentru pasaje subterane, iar ideea celor supraterane (unde este licitație de proiectare în curs) ar putrea fi amânată, cel puțin pentru anul în curs.

 

(UPDATE 11:40) USRPLUS are depuse 41 de amendamente. Deocamdată au fost citite 5 dintre acestea. Discuțiile din plen au loc pe fiecare amendament în parte – primarul și liberalii reproșează consilierilor USRPLUS că unele amendamentele nu sunt formulate corect, nu prevăd surse clare de finanțare și, mai mult, nu ar exista temei legal pentru aprobare în cazul altora. În schimb, USRPLUS neagă aceste lucruri.

(UPDATE 11.12) PNL și PSD au avut fiecare câte un singur amendament: ambele au fost aprobate de toți cei 27 de consilieri locali. În premieră, USRPLUS nu s-a mai abținut la amendamente: la precedenta ședință, USRPLUS s-a abținut la toate amendamentele, mai puțin cele care au fost formulate de reprezentanții acestui partid. PMP nu a mai formulat vreun amendament nou. În prezent, în plen sunt citite amendamentele USRPLUS. Amintim că, față de ședința anterioară, când a fost respins bugetul, câteva zeci de amendamente propuse atunci au fost incluse în noua variantă de buget: cheltuielile de investiții au crescut cu circa 5 milioane lei, iar alte propuneri aveau deja un corespondent în proiect. Cele mai multe amendamente din ședința trecută au fost propuse de PSD și USRPLUS.

(UPDATE 11:05) După aproape o oră de discuții preliminare, cu unele contre politice între PNL și USRPLUS, Consiliul Local a intrat în dezbaterea pe fiecare amendament nou propus.

(UPDATE 10:37) „Nu vă consumați resursele inutil pentru că deja cum ați abordat problema, domnule Timofciuc, se înțelege ce veți face. Nu ne consumați energia, timpul și nervii. Dacă ați început pe acest ton, este foarte clar cum se va sfârși această zi”, a comentat primarul Mihai Chirica. Despre condițiile cerute de USRPLUS, edilul a precizat că sunt îndeplinite într-un fel sau altul: concurs pentru arhitect șef a fost (postul e acum suspendat), pentru director de digitalizare este publicat, iar cel pentru city manager este în sarcina primarului. De asemenea, cu referire la măsurile de transparentizare, primarul a spus că acestea nu au fost definite în mod clar de USRPLUS, în timp ce misiunile de audit sunt prevăzute în proiectul de buget. „Să nu batem apa în piuă. Am mari dubii că bugetul va trece astăzi”, a mai spus edilul.

(UPDATE 10:28) „Votul pe buget va fi unul pozitiv dacă se vor implementa unele solicitări pe care le-am avut. Din păcate, nu am primit niciun răspuns. Nu putem vota bugetul în orice formă”, a spus consilierul Răzvan Timofciuc de la USR PLUS. Printre condițiile enumerate de către USRPLUS se numără asumarea, de către primarul Mihai Chirica și liberali, unor inițiative precum: organizarea de concursuri transparente pentru trei funcții importante din Primărie (city manager, arhitect șef și director de digitalizare), adoptarea mai multor măsuri de transparentizare a activității instituției și realizarea mai multor controale la Primărie (audit financiar, audit de personal). “Aceste solicitări constituiau temelia pentru începerea discuțiilor serioase pe proiectul de buget”, a mai spus Timofciuc.

(UPDATE: 10.18) „Sunt premisele clare să nu se votează acest buget. Solicit suspendarea discuțiilor timp de 5-10 zile, timp în care liderii partidelor să se întâlnească”, a spus consilierul PSD Ovidiu Laicu.

(UPDATE: 10.15) A început şedinţa Consiliului Local. La dezbateri întârzie liberalul Eduard Boz. Consilierii au decis modificarea ordinii de zi a şedinţei, în sensul că, înainte de discuţiile pe bugetul local, au fost discutate şi aprobate alte două proiecte. „Am o încredere limitată în ceea ce priveşte finalitatea şedinţei de astăzi”, a spus liderul de grup al PNL Iaşi Ciprian Bostan.

TEXT INITIAL: Unul dintre ele conţine propunerea de aprobare a unui Plan Urbanistic Zonal în apropierea Mănăstirii Bucium, care se apropie de expirarea certificatului de urbanism (emis în mai 2019), iar al doilea corectează un proiect adoptat la şedinţa precedentă CL. USR PLUS a ridicat ştacheta în privinţa ofertei primarului ca să-şi dea votul, în timp ce PSD aşteaptă oferte ori din partea acestei alianţe, ori din partea PNL pentru constituirea unei majorităţi în Consiliul Local. Ambele fac ca şansele de a fi votat azi bugetul pe 2021 al Iaşului să fie infime.

Cititi si: Se profilează al doilea mare rateu al primarului Chirica? Şanse mici să treacă azi bugetul Iaşului

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii