Lucrări neprevăzute la Aeroport. S-ar putea amâna începerea activității la hangarul Aerostar

miercuri, 24 iunie 2020, 01:57
2 MIN
 Lucrări neprevăzute la Aeroport. S-ar putea amâna începerea activității la hangarul Aerostar

Necesitatea sprijinirii platformei de staţionare a avioanelor cu un zid de sprijin riscă să amâne din nou începerea activităţii hangarului Aerostar. Ieri, preşedintele CJ a spus că demisia directorului aerogării este „perfect legală“, dar că administraţia regiei decide asupra rezilierii contractului de mandat.

Odată cu aprobarea, în şedinţa CJ de astăzi, a demolării unei părţi din pista veche (nefolosită) şi a unui rezervor de apă subteran (scos din uz), Aeroportul a lansat o procedură de licitaţie pentru „lucrări diverse şi neprevăzute“. Ele sunt necesare pentru realizarea obiectivului „Suplimentarea capacităţilor de operare pentru pista de decolare aterizare şi platforma de staţionare a aeronavelor de la Aeroportul Iaşi“. Practic, trebuie construit un zid de sprijin pe latura estică a aeroportului la limita de proprietate cu terenul concesionat de către Aerostar.

„Se vor executa un zid de sprijin precum şi lucrări de extraexcavaţii şi înlocuire cu pământ corespunzător (…) Valoarea estimată totală este de 1,7 milioane de lei fără TVA“, din care 700.000 reprezintă costul zidului.

Acesta va avea o lungime de aproximativ 60 de metri în dreptul anexei tehnice şi a instalaţiilor aferente hangarului de mentenanţă finalizat deja de Aerostar Bacău, se specifică în Caietul de sarcini. Documentul precizează de asemenea că zidul va avea o înălţime de maxim 5 metri şi o adâncime de fundare de cel puţin 1,50 metri. Durata de execuţie este de 35 zile, urmată de 5 ani garanţie. Anunţul de licitaţie menţionează că proiectul este finanţat din fonduri ale Uniunii Europene. Ofertele sunt aşteptate până pe 9 iulie.

Amânată de mai multe ori, extinderea platformei trebuie să se încheie în decurs de şase luni de la emiterea autorizaţiei de construire, respectiv până la 15 noiembrie. La presiunea băcăuanilor, conducerea aerogării a fost de acord ca platforma să fie construită dinspre hangarul Aerostar, pentru ca acesta să poată începe activitatea în august. Însă necesitatea construirii zidului de sprijin are mari şanse să împingă deschiderea centrului în toamnă.

Această întârziere este principalul reproş pe care preşedintele Consiliului Judeţean i-l aduce directorului general al Aeroportului. Amintim că Maricel Popa a prezentat, săptămâna trecută, demisia olografă a lui Cătălin Bulgariu. Acesta din urmă a negat, într-o şedinţă a Consiliului de Administraţie, că ar fi renunţat la mandat. Însă, ieri, într-o conferinţă de presă, şeful CJ a declarat că actul scris de directorul Bulgariu este „perfect legal“ şi că la fel de legal a fost înregistrarea lui, la Registratura CJ.

Maricel Popa a ţinut să adauge că punerea în aplicare a demisiei ţine de Consiliul de Administraţie al Aeroportului, care se va întruni săptămâna viitoare ca să ia o decizie în acest sens.

Comentarii