Luptă crâncenă pe averea unei mari firme ieşene. „E sfidare la adresa tuturor”

vineri, 17 noiembrie 2017, 08:00
4 MIN
 Luptă crâncenă pe averea unei mari firme ieşene. „E sfidare la adresa tuturor”

Creditorul şi acţionarul majoritar de la Fortus SA contestă transferul fabricii de oxigen către ApaVital  în contul datoriilor către furnizorul de apă. AAAS invocă faptul că o decizie în acest sens nu a fost luată în cadrul comitetului creditorilor, fiind asfel nelegală.

Lupta pentru averea Fortus continuă. Deoarece fiecare creditor vrea o bucată din fostul colos al industriei ieşene, atunci când cineva primeşte ceva, restul contestă. În ultimul Buletin al Procedurilor de Insolvenţă din data de 8 noiembrie a.c. găsim o contestaţie „acidă” făcută de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), creditorul principal, cu privire la darea în plată realizată către ApaVital  Iaşi, luna trecută. AAAS spune că această mutare este ilegală şi că firma ieşeană ar trebui să dea înapoi ce a luat, adică activul „fabrica de oxigen”.
 
 „Solicităm instanţei admiterea contestaţiei, cu consecinţa anulării tuturor măsurilor administratorului judiciar cuprinse în acest raport, pe cale de consecinţă să pronunţaţi o hotărâre de întoarcere a plăţilor efectuare nelegal de către administratorul judiciar şi aducerea bunurilor în patrimoniul Fortus SA. (…)faptele au loc în contextul unei manifestări de vădită nelegalitate şi sfidare la adresa drepturilor creditorilor de către administratorul judiciar. De subliniat atitudinea total neprofesionistă a acestuia prin replicile exprimate în total dispreţ, de genul «nu apreciez că trebuie să aduc la cunoştinţa creditorilor», ori «nu am obligaţia de a vă supune nimic la vot, ci cel mult să vă prezint» sau mai ales «dacă nu vă convine, contestaţi»”, se prezintă în BPI. AAAS precizează faptul că administratorul judiciar, Todor Ignaţie, a luat măsuri fără să se convoace comitetul creditorilor. Aceştia contestă încheierea contractului de dare în plată către ApaVital , vânzarea de deşeu nisip, efectuarea unor plăţi către servicii de pază către Gip Est SRL (315.302 lei), servicii către firma Pompierul Prest, plata energiei către Neptun, plata chiriei pentru platformă (15.667 lei), plata salariaţilor activi (879.274 lei) şi plata de concedii medicale, pensii alimentare şi rate popriri.
 
Creditorul majoritar este supărat pentru faptul că a aflat de aceste plăţi după ce au fost făcute şi spune că au fost realizate în mod discreţionar. „Măsura dării în plată către ApaVital , chiar dacă este una prevăzută de planul de reorganizare, a fost luată prematur, încălcând dreptul AAAS de creditor cu garanţii pe bunurile societăţii iar creanţa AAAS nu a fost stinsă în mod efectiv şi concret, motiv pentru care considerăm că dreptul nostru este nesocotit şi încălcat în mod grav. Orice înstrăinare a unui bun asupra căruia AAAS are garanţie, fără ca aceasta să fie ridicată în prealabil de către instituţia noastră, este o faptă nelegală”, precizează Florian Daniel Geantă, preşedintele AAAS în contestaţie. Acesta adaugă faptul că aceste măsuri luate de administrator, de capul lui, diminuează averea debitoarei şi, implicit, drepturilor creditorilor . De asemenea, acesta mai spune că  Fortus nu datorează pensii alimentare iar plata angajaţilor activi s-a făcut în timpul în care, pe rolul instanţelor judecătoreşti exista un litigiu cu privire la natura pretenţiilor acestora şi achitarea acestor sume. Ba mai mult, AAAS nu-şi poate explica de ce Fortus a plătit chirie pentru o platformă, în condiţiile în care, nu mai este activitate de doi ani de zile. Deşi l-am sunat pe administratorul judiciar pentru a-i cere să comenteze contestaţia AAAS, acesta nu a vrut să ofere declaraţie şi a răspuns scurt: „Nu mai sunt de acord să vorbesc cu dumneavoastră pentru că scrieţi chestiuni care mă deranjează”.

Se „curăţă” sediul central

Zilele acestea, o parte din angajaţii activi ai Fortus golesc sediul administrativ pentru a-l preda noului proprietar, firma patronului spitalului privat Elitys, Dumitru Constantinescu. În cursul zilei de ieri, câţiva foşti angajaţi au semnalat faptul că obiecte de inventar se aruncă direct pe geamuri, afară. „Se decongestionează, se aruncă obiecte direct pe geam, de la etajul doi şi până la etajul opt, în partea dinspre Tehnopolis. Au spart nişte geamuri, e ca pe vremea lui Ştefan cel Mare. E o imagine apocaliptică să vezi zburând pe geam scaune, este imaginea industriei româneşti. Când administratorul special, Remus Vulpescu, este consilier al primului ministru al Guvernului, patrimoniul Fortus se aruncă pe geam!”, menţionează dezamăgit Florin Rugină, mic acţionar şi reprezentantul angajaţilor disponibilizaţi. Reporterii „Ziarului de Iaşi” au fost în cursul zilei de ieri la faţa locului şi au văzut că se lucrează la golirea sediului şi că multe din geamuri sunt sparte la etajele superioare. 

 

 

Comentarii