Mâine ziua este egală cu noaptea. Este echinocțiul de toamnă. Tradiții și obiceiuri

vineri, 22 septembrie 2023, 13:38
3 MIN
 Mâine ziua este egală cu noaptea. Este echinocțiul de toamnă. Tradiții și obiceiuri

Echinocțiul de toamnă marchează momentul începutului toamnei astronomice. Astfel, nopţile călduroase de vară vor fi înlocuite de nopţi lungi şi reci de toamnă, iar, în momentul producerii echinocțiului, noaptea este egală cu ziua.

 La echinocțiul de toamnă, începe oficial anotimpul toamna. În acest an, echinocţiul de toamnă se produce la 23 septembrie la ora 9:50, moment care marchează începutul toamnei în emisfera nordică, iar ziua (partea zilei luminată de Soare) va fi egală cu noaptea. În emisfera sudică are loc echinocţiul de primăvară, marcând venirea primăverii.

Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor.

Durata zilelor va fi în scădere, în timp ce cea a nopţilor va creşte, până când va avea loc solstiţiul de iarnă, la 21 decembrie.

Singurele excepţii sunt în regiunile polare.

„În zona Polului Nord începe noaptea polară, în timp ce în a Polului Sud, Soarele va fi deasupra liniei orizontului, timp de 6 luni, până la echinocţiul de primăvară”, conform Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Echinocțiul de toamnă 2023. Tradiții și superstiții.  Echinocțiul de toamnă din 23 septembrie este momentul care marchează echilibrul dintre masculin şi feminin, lumină şi întuneric, dar şi dintre viaţă şi moarte.

Calendarul popular păstrează în zona echinocţiului de toamnă amintirea unui străvechi început de an, marcat de moartea şi renaşterea Zeiţei Mumă, de origine neolitică, peste care părinţii bisericii creştine au suprapus moartea, numită Adormirea (15 august), şi naşterea Fecioarei Maria (8 septembrie), potrivit etngrafului Ion Ghinoiu (Volumul ”Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român”, 2000), scrie alba24.ro.

Echinocțiul de toamnă 2023. Tradiții și superstiții. Se spune că vremea va fi anul viitor la fel ca în ziua echinocțiului. Și dacă va ploua, primăvara va fi ploioasă, în timp ce soare la amiază, înseamnă un an bun.

Tot pe 23 septembrie se obișnuiește să se bată nucile şi să se scuture merele şi gutuile.

În această zi florile sunt supărate şi plâng, iar ca să rămână frumoase şi sănătoase în timpul iernii, trebuie unse cu mir sfinţit.

Este bine ca, în ziua echinocţiului de toamnă, gospodarii să pregătească primul must din strugurii proaspăt culeşi.

În această zi nu este bine să te speli pe faţă până la apusul soarelui.

Echinocțiul de toamnă 2023. Tradiții și superstiții. Iar pentru bunăstarea casei şi a familiei, este bine să se consume pâine înainte de a ieşi din casă.

În ziua echinocțiului de toamnă nu este bine să-ți cerți copiii, vor înțelege că este tot ce au de cules în viață.

Este bine să duci la prune la biserică. După ce sunt sfințite, acestea se pot păstra timp îndelungat.

De asemenea, momentul Echinocțiului de toamnă este unul bun pentru a ne face planuri.

Pe 23 septembrie, din punct de vedere astrologic, se face şi trecerea în semnul zodiacal Balanţă.

Comentarii