Mărturia unui deputat ucrainean: Eu personal am văzut mai mult de 50 de cadavre

joi, 07 aprilie 2022, 09:58
4 MIN
 Mărturia unui deputat ucrainean: Eu personal am văzut mai mult de 50 de cadavre

Deputatul ucrainean Alexei Goncearenko a acordat un interviu în exclusivitate pentru PressHUB, în care a povestit ce a văzut în Bucea, Irpin și în alte zone de unde s-au retras trupele ruse, cum trăiește Ucraina după 24 februarie și cum poate fi învins regimul lui Putin.

Acesta avertizează că dacă întreaga lume nu se va mobiliza pentru a opri Rusia acum, planurile ofensive ale lui Putin vor prinde contur nu doar în Odesa, Transnistria și Republica Moldova, dar și în țările fostului Tratat de la Varșovia – România, Polonia, Țările Baltice.

Alexei Goncearenko, cum a fost să trăiești în Ucraina în aceste 40 de zile? V-ați gândit la începutul acestui an că poate fi posibil un război de o asemenea amploare în țara Dvs? În afară de avertismentele venite de la nivel internațional, ați avut semnale interne care să confirme că este posibil un război?

Alexei Goncearenko: Noi ne-am obișnuit cumva cu idea că Rusia poată un război cu Ucraina de nouă ani, dar că lucrurile pot căpăta asemenea proporții – cu o invazie pe scară largă, bombardamente și tiruri de rachete – nu mi-am putut imagina până în seara zilei de 22 februarie. Eram convins că este un șantaj. Dar pe 22 februarie seara, când Putin și-a ținut discursul legat de recunoașterea așa-numitelor republici Donețk și Luhansk, atunci am înțeles că, din păcate, va fi război. Pentru că s-a văzut clar că omul este total inadecvat, că el trăiește într-o lume a lui, în propria lui imaginație despre istorie și despre lume, iar Ucraina nu are loc în acest construct.

Și pot să vă asigur că nu doar Ucraina nu are loc. În această lume bolnavă a lui Putin ar trebui să se refacă Uniunea Sovietică și Tratatul de la Varșovia. Adică nu au loc nici Țările Baltice independente, nici Republica Moldova, nici Belarus, nici Georgia, iar Polonia, România și alte țări trebuie să devină vasali ai Rusiei. Și el va încerca să facă acest lucru.

Întreaga lume a fost șocată zilele acestea de imaginile care au venit din teritoriile eliberate din apropiere de Kiev. Ce va face Ucraina cu ceste crime?

Organele de drept ale Ucrainei au început documentarea acestor orori – sunt ridicate cadavrele, sunt identificate victimele. Am invitat și experți ai Curții Penale Internaționale de la Haga să ne ajute. Există și declarația Uniunii Europene care a spus că va trimite o echipă care va face o investigație independentă a acestor crime. Iar Consiliul Europei a anunțat miercuri că va acorda tot sprijinul necesar pentru investigarea atrocităților comise de armata rusă.

Sunt crime de război oribile, de neimaginat. Eu am fost trei zile în aceste localități imediat după ce au fost eliberate – în Irpen, Bucea, Gostomel. Acum trei-patru zile am fost acolo.

Și vă pot spune că am văzut cu ochii mei aceste realități – cu cadavre pe străzi și în curți, cu civili cu mâinile legate la spate, executați. Iar tezele lansate de propaganda rusească, precum că ar fi fost înscenări, sunt încă o minciună rusească. Acolo sunt sute de jurnaliști internaționali care filmează și documentează totul.

L-am auzit pe ambasadorul Rusiei la ONU care spunea că acestea sunt fake-uri și înscenări. Să vă amintesc că acest Vasili Nebenzia (reprezentantul Rusiei la Națiunile Unite-n.red) timp de un an a dat asigurări că Rusia nu are de gând să atace Ucraina, că sunt neadevăruri, minciuni și aberații. După care Rusia a atacat Ucraina. Acești oameni trăiesc după exact teza lui Goebbels: „Cu cât mai monstruoasă este minciuna, cu atât mai ușor va fi crezută”.

Cum se poate vorbi despre de fake-uri, dacă am văzut aceste lucruri cu ochii mei?

Însă cel mai îngrozitor loc pe care l-am văzut până acum nici măcar nu este Bucea. Cel mai oribil loc este șoseaua Kiev-Jitomir. Am publicat un video de acolo pe Twitter. Iar pe canalul de Telegram am un video făcut cu drona pe 7 martie unde se vede cum soldații ruși omoară un om pe această șosea. Corpul acelui om încă mai era acolo acum trei zile, l-am văzut.

Am văzut pe această șosea – ceva absolut oribil – corpurile dezbrăcate ale unor femei, hainele lor erau împrăștiate pe marginea drumului și putem doar presupune ce s-a întâmplat cu ele înainte de moarte. Concluziile vor veni după expertiza medicală. Trupurile femeilor au fost puse peste câteva cauciucuri și li s-a dat foc – acestea au ars doar parțial. Iar în una din mașini pe bancheta din spate era cadavrul unui copil. Oamenii aceștia încercau să se evacueze. În zona respectivă era o locație unde soldații ruși au instalat mitraliere și trăgeau în toate mașinile civile. Șoseaua Kiev-Jitomir. Este o oroare de nedescris.

Nu am văzut niciun miliar împușcat, doar civili. Eu personal am văzut mai mult de 50 de cadavre – în mașini, pe drum.

Din punctul meu de vedere, este un genocid, pentru că singurul motiv pentru care acești oameni au fost omorâți este că sunt ucraineni.

Aflați amănunte de pe presshub.ro.

Comentarii