Micuţa Diana a căzut din picioare la şcoală: avea să afle că are tumoră malignă pe creier

vineri, 19 martie 2021, 02:59
2 MIN
 Micuţa Diana a căzut din picioare la şcoală: avea să afle că are tumoră malignă pe creier

O operatie de mare finete la Spitalul de neurochirurgie a salvat-o

 

O fetiţă în vârstă de nouă ani a învins o tumoră malignă rară care îi apăsa pe creier, după ce a fost operată la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi. Diana se afla la şcoală atunci când i s-a făcut rău, îi venea să vomite şi nu se mai putea ţine pe picioare, astfel că a fost nevoie de intervenţia unei ambulanţe. „Ea era deja la pat, nu mai putea să meargă nici la baie. În momentul în care i-a fost rău, am înţeles de la medici că a sângerat tumora. Şi atunci şi-a pierdut controlul la mâini, dar şi la picioare. La RMN s-a văzut exact problema – tumoră la creierul mic, şi au zis că este tumoră malignă”, a povestit Teodora Nistor, mama fetiţei.

Aceasta a ajuns la Spitalul de Neurochirurgie pentru sindrom de hipertensiune intracraniană, iar medicii au observat că este vorba despre o tumoră de ventricul patru, care, deşi este malignă, dacă este extirpată complet duce la o vindecare integrală. Intervenţia chirurgicală a fost una complexă, iar dacă nu s-ar fi intervenit era riscul de deces. „Odată rezecată, tumora este considerată vindecată, contează foarte mult poziţionarea ei. Acolo sunt centrii respiraţiei, cardiaci, dacă nu eşti atent poţi modifica frecvenţa cardiacă pe masa de operaţie. Dar o astfel de operaţie necesită o anumită dotare din punct de vedere tehnic: un microscop performant, un sistem de ablaţie ultrasonic, neuronavigaţie”, a explicat dr. Lucian Eva, medicul neurochirurg care a intervenit chirurgical, manager al spitalului.

Citește și: Intervenție rară la Neuro Iași: O femeie cu gigantism, operată ieri pe creier prin nas

El a mai explicat că doar 10% din tumorile apărute la copii sunt ca cea pe care a avut-o Diana, fiind destul de rare astfel de cazuri. Norocul său a fost că a ajuns în timp util la spital şi că s-a intervenit, iar acum fetiţa s-a întors la şcoală, operaţia fiind realizată în urmă cu aproximativ jumătate de an. „A ajuns la momentul oportun şi a fost o evoluţie pozitivă. Toate explorările imagistice făcute până acum arată lipsa recidivei. Astfel de tumori, dacă nu sunt scoase la timp, se transformă în cancere”, a completat dr. Lucian Eva.

Comentarii