Mii de pacienți vindecați după tratamentul interferon free contra hepatitei C

miercuri, 25 iulie 2018, 01:59
2 MIN
 Mii de pacienți vindecați după tratamentul interferon free contra hepatitei C

1.700 de pacienţi au beneficiat la Iaşi de tratamentul interferon free.

În ultimul an, din mai 2017 până în iulie 2018, aproximativ 1.700 de pacienţii ieşeni au beneficiat de tratament fără interferon pentru hepatita cronică virală de tip C, spun reprezentanţii Casei Judeţene de Asigărări de Sănătate (CJAS) Iaşi într-un comunicat de presă. Dintre aceştia, aproximativ 1.545 de pacienţi au fost trataţi cu medicamentele Viekirax şi Exviera, iar restul de 146 cu Harvoni.

Rezultatul tratamentului a fost eva­luat la 900 dintre pacienţii trataţi în spitalele ieşene, cu ajutorul testului ARN-VHC, care distinge între o infecţie actuală şi una trecută. Dacă rezultatul este pozitiv, adică ARN-VHC este detectabil, înseamnă că pacientul are o infecţie activă cu virusul hepatitic C, iar dacă este negativ înseamnă că se infirmă infecţia. În cazul celor 900 de persoane care au urmat tratamentul cu Viekirax şi Exviera, doar 5, respectiv 58 de cazuri pot fi considerate eşecuri terapeutice. În cazul celor care au fost trataţi cu Harvoni au fost înregistrate doar două astfel de eşecuri. 

Reprezentanţii CJAS Iaşi spun că, luând aceste rezultate în calcul, rata de vindecare ar fi de 99,44% în cazul celor care au fost trataţi cu primele două medicamente şi de 96,55 % în cazul celor care s-au tratat cu cel de-al treilea.

„Restul pacienţilor se află în curs de evaluare. Tratamentul afecţiunilor pacien­ţilor cu afecţiuni hepatice rămâne o prioritate pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS)“, au adăugat cei de la CJAS Iaşi.

În prezent, CNAS se ocupă de încheierea contractelor cost-volum-rezultate necesare pentru asigurarea tratamentelor inovatoare, printre care şi a celor fără interferon pentru pacienţii cu hepatita C. Până când acestea vor fi încheiate, pacienţii cărora le-au fost deja aprobate dosarele pentru tratament până la data limită sau care beneficiază de acesta deja vor continua să beneficieze de tratament, iar cei care şi-au început dosarele vor putea să le depună după semnarea noilor contracte.

Comentarii