Ministerul Sănătății a identificat în spitale mii de nereguli la protecția anti incendiu

luni, 01 februarie 2021, 10:19
1 MIN
 Ministerul Sănătății a identificat în spitale mii de nereguli la protecția anti incendiu

Autoritățile din România știau încă din 2019 cât de gravă e situația în spitale cu privire la riscul de izbucnire a unor incendii cu consecințe grave. În urmă cu doi ani, au dat amenzi de un sfert de milion de euro pentru peste 3.000 de încălcări ale legii.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a efectuat în 2019 controale în 527 de spitale din România. Ocazie cu care a costatat 3.729 încălcări ale legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor, după cum arată într-un raport remis Ministerului Sănătății după incendiul de la Piatra Neamț, care a intrat în posesia Newsweek România.

„Din punct de vedere al apărării împotriva incendiilor, o clădire spitalicească se deosebeşte, în mod fundamental, de o clădire publică de orice alt tip, prin faptul că este utilizată de un număr mare de persoane care nu se pot evacua singure, un procent însemnat dintre acestea fiind dependent de aparate şi/sau proceduri medicale”, arată IGSU.

Numai că această definiție evidentă nu contează pentru managerii și angajații din cele 527 de spitale controlate, unde s-au identificat deficienţele importante. Dintre acestea, cea mai răspândită este funcţionarea fără autorizaţie de securitate la incendiu.

Dar controlorii IGSU au identificat și aspecte mai grave, precum neasigurarea clădirilor spitalicești cu mijloace de detectare, semnalizare şi alarmare în caz de incendiu sau nefuncţionarea acestora la parametri la care au fost proiectate.

Aflați amănunte de pe newsweek.ro.

Comentarii