Nici la munte nu există echitate socială!

vineri, 31 iulie 2020, 07:00
3 MIN
 Nici la munte nu există echitate socială!

* Am scris marţi despre compatrioţii retraşi departe de lumea dezlănţuită, departe de coronaviruşi şi de aglomeraţie, cât mai sus, sus, sus, la munte, sus; rămânem şi azi în acele zone cu aer curat, răcoare, vegetale, animale jucăuşe şi izvoare cristaline:

* Ca în orice domeniu de activitate, şi în turismul montan există neajunsuri specifice: turiştii cazaţi la cabana "Capra neagră" se plâng că, de când stau acolo, n-au văzut nici picior de capră neagră, turiştii de la cabana "Floarea de colţ" spun că n-au zărit nici tulpină de floare de colţ, iar cei de la cabana "Păstrăvul" au reclamat faptul că nu au văzut în zonă păstrăvi, ci doar broaşte. Singurii turişti care au văzut vietăţile după care fuseseră numite cabanele lor au fost cei cazaţi la "Şoricel" şi "Gândăcelul".

* Marcela şi Temistocle Povârniş s-au aflat şi ei la munte săptămâna trecută, când au profitat de măreţia naturii şi au plecat în drumeţii prin codrul verde, din care au cules nostime fructe cu bobiţe mici, precum şi ciupercuţe hazlii, având pălăriile roşii stropite cu alb ca de o mână de zugrav neatent. Acasă ei au făcut din bobiţe lichior natural şi din ciupercuţe o zacuscă la fel de naturală, apoi au oferit cu drag produsele unchiului Pandele; din fericire, bătrânul, căruia îi tremurau mâinile, a scăpat sticla şi borcanul, care s-au spart. Marcela şi Temistocle sunt nevoiţi să aştepte următorul concediu la munte pentru a pune mâna pe moştenire.

* Trist, dar adevărat: nici măcar în staţiunile montane nu există echitate socială, nici egalitate de şanse! Cu câteva zile în urmă, turiştii cu posibilităţi materiale cazaţi la supercabana de lux "Palatul din Carpaţi" au fost invitaţi de cabanier să participe la o inedită şi atractivă vânătoare de urşi în "Poiana cu alune", folosind puşti cu alice din sare grunjoasă; tot atunci, turiştii cu venituri sub medie, cazaţi prin programul social "Muntele pentru toţi" la cabana "Flori de mucigai", au fost invitaţi de cabanierul lor (asociat cu primul cabanier) să participe între aceleaşi ore, tot în "Poiana cu alune", la un inedit şi atractiv bal mascat, cu toţii urmând să fie deghizaţi în urşi.

* Turiştii de la "Bursucelul" au fost şi ei chemaţi într-o poieniţă, la concursul cu premii "Vine ursul la cabană să mănânce mici şi slană"; cu acest prilej, cabanierul Gică s-a deghizat în urs şi a început să mormăie, pentru a atrage atenţia turiştilor participanţi, ca să vină, să-l fugărească şi să-l prindă. Din nefericire, în acele momente turiştii se aflau în cu totul altă parte, unde fuseseră atraşi de un cu totul alt mormăit. De acolo s-au mai auzit doar câteva vorbe ciudate, gen "Uau, ce costum realist are cabanierul nostru, zici că-i urs adevărat! Şi ghearele, şi colţii, parcă-s de urs viu! Şi nici nu găsim pe nicăieri unde-i fermoarul!".

Comentarii