Noi chestii alandala în Copou

joi, 12 mai 2022, 01:43
3 MIN
 Noi chestii alandala în Copou

 

La unii se fac contracte degeaba, alţii sunt pierduţi pentru că nu sunt înregimentaţi la timp *cazurile Vanzo şi Bîrlădeanu sunt simptomatice pentru managementul Politehnicii

Politehnica Iaşi continuă să calce în străchini, erorile manageriale din Copou coafând perfect un sezon dezamăgitor, în care s-a cheltuit enorm pentru o clasare extrem de modestă. Ultimele boacăne vin de la modul în care a fost gândită strategia legată de contractele fotbaliştilor. Dacă unora li s-au făcut acorduri degeaba, fiind plătiţi până pe 30 iunie deşi sezonul e deja încheiat (Alexandru Stan e unul dintre exemple), alţii au fost pierduţi sau riscă să fie pierduţi pentru că s-au antrenat în Copou fără să semneze un acord cu Poli.

Primul exemplu din cea de-a doua categorie este Floriano Vanzo (FOTO). Belgianul, care nu a putut fi legitimat în iarnă pentru că a depus târziu documentele necesare rezilierii înţelegerii cu Academica Clinceni, a fost adus la Iaşi în primăvară şi plătit o perioadă doar pentru a se antrena. Planul era ca mijlocaşul să fie legitimat pentru sezonul 2021-2022. Fără a se realiza documentele necesare pentru legarea de Poli, după o perioadă în care s-a pregătit sub comanda fostului antrenor, Costel Enache, Vanzo a dispărut, plecând în ţara natală, la UR La Louvière.

Un alt exemplu este al unui junior de 17 ani, Rareş Bîrlădeanu. Deşi în sezonul 2020-2021 a fost rezervă la un meci din Liga I, iar în campionatul recent încheiat a fost al treilea portar al echipei de seniori, Bîrlădeanu nu avea semnat niciun contract de profeionist cu Poli. Astfel, el poate pleca din Copou pentru o sumă infimă, grila de formare. Pierderea ar putea să apară chiar săptămâna viitoare, ieşeanul fiind acum, conform unor surse, în Italia, la Sampdoria, unde dă probe şi e tentat să rămână. Pentru a-şi ascunde uriaşa gafă, care poate genera pierderi consistente, oficialii de la Poli, au încercat să găsească fel de fel de scuze puerile pe acest subiect, inclusiv grija faţă de viitorul jucătorului.

Spre comparaţie, în toamna lui 2019, după o discuţie între antrenorul de atunci, Mihai Teja şi patronul FCSB, Gigi Becali, bucureştenii au plătit 100 000 de euro pentru un junior ieşean de 17 ani, Andrei Iulian Tănasă şi 200 000 de euro pentru Ştefan Tîrnovanu, care avea atunci 19 ani.

Reamintim, actuala conducere a lui Poli se plânge în mod repetat de faptul că nu poate scăpa de datoriile trecutului, care pot fi achitate doar din fonduri obţinute direct de club (vânzări de jucători, sponsorizări, bilete etc.) şi nu din consistentele alocaţii ale Primăriei Iaşi, numai în acest an fiind aprobate fotbalului aproape 2 milioane de euro.

În ceea ce priveşte activitatea sportivă, alături de câţiva dintre jucătorii care au evoluat la Poli în stagiunea încheiată, fel de fel de necunoscuţi au apărut în Copou. Toţi se antrenează şi joacă amicale fără niciun scop sub comanda unui antrenor, Mugurel Cornăţeanu, care s-ar putea să fie doar un pasager prin Iaşi.

 

Comentarii