Nu mai vrea să returneze împrumuturile, invocând că nu-i sănătos la cap. Judecătorii i-au dat dreptate

marți, 08 martie 2022, 02:50
2 MIN
 Nu mai vrea să returneze împrumuturile, invocând că nu-i sănătos la cap. Judecătorii i-au dat dreptate

Un ieşean a cerut anularea contractelor de credit pe care le încheiase dintr-un motiv mai puţin obişnuit: propria stare de sănătate mintală. El a invocat faptul că schizofrenia paranoidă de care suferă nu îi permite să înţeleagă natura contractelor încheiate, obligaţiile asumate şi nici măcar valoarea monetară a împrumuturilor. A adus ca argument cele 8 internări la Institutul de Psihiatrie „Socola”.

Între 5 mai şi 4 iunie 2019, I.V. încheiase cu T.A.D. un număr de 6 contracte de împrumut, în sumă totală de aproximativ 75.000 de lei. Contractele fuseseră încheiate la un cabinet notarial, banii urmând să fie returnaţi în termen de două-şase luni. În faţa instanţei, T.A.D. a afirmat că îi împrumutase banii lui I.V. pentru ca acesta să-şi renoveze un apartament în vederea închirierii. În momentul încheierii contractelor, I.V. nu dădea semne că ar avea vreo problemă de sănătate şi nu mai fusese internat de doi ani. Notarul, prezent de fiecare dată, consemnase că I.V. îşi dăduse consimţământul în mod valid şi neviciat.

Din punctul de vedere al lui T.A.D., prietenul său se folosea de diagnosticul primit pentru a refuza să-şi îndeplinească obligaţiile. Conform legii, este anulabil contractul încheiat de o persoană care se afla, fie şi numai vremelnic, într-o stare care nu-i permitea să-şi dea seama de urmările faptei sale. Pentru a verifica acest lucru, magistraţii Judecătoriei au dispus efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice.

Aceasta a stabilit că I.V. avea în perioada mai-iunie 2019 afectată capacitatea psihică şi îi lipsea competenţa de a semna acte civile. Judecătorii au dispus anularea celor şase contracte de împrumut. Decizia finală va fi luată de magistraţii Tribunalului, apelul declarat de T.A.D. intrând ieri pe rolul acestei instanţe. 

 

 

Comentarii