Număr record de parohii vacante la care se pot transfera preoţii din Iaşi

luni, 21 septembrie 2020, 01:50
1 MIN
 Număr record de parohii vacante la care se pot transfera preoţii din Iaşi

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a realizat un recensământ al tuturor parohiilor care au nevoie să fie ocupate de un nou paroh şi a rezultat un număr record de parohii vacante la care se pot transfera preoţii din Iaşi care îndeplinesc condiţiile necesare. Nu mai puţin de 18 parohii se regăsesc pe lista publicatăpe siteul Arhiepiscopiei Iaşilor, 10 dintre acestea fiind „scoase pentru transfer” de pe data de 17 septembrie, în timp ce mai multe parohii au câteva luni bune de când se regăsesc pe listele mitropoliei. 

Cele 10 nou apărute pe listă se regăsesc în protopopiate din Botoşani, Iaşi şi Neamţ. În Botoşani sunt parohii din localităţile Comăneşti şi Orăşeni Vale, prima dintre acestea neavând casă parohială, iar din Iaşi sunt parohii din localităţile Giurgeşti, Zmeu şi Poieniţa, care aparţin de Protopopiatul Paşcani, şi Cosiţeni, Protopopiatul Iaşi III. Doar cea din Giurgeşti are casă parohială, celelalte trei nu au, fiind şi parohii destul de mici, doar cea din Zmeu având 360 de familii arondate.

Cele mai multe parohii libere sunt în judeţul Neamţ, la Mastacăn, Borleştii de Sus, Oanţu şi Ştefan cel Mare, primele două urmând a se vacanta abia de la data de 1 noiembrie, în timp ce cea din Ştefan cel Mare nu are nici casă parohială şi nici biserică finalizată, fiind în construcţie. Dintre cele mai vechi, şase sunt din Botoşani, două din Iaşi şi una din Neamţ, iar majoritatea nu au casă parohială construită. Parohia din Dămideni, Protopopiatul Săveni, este liberă şi neocupată din 20 mai 2020. 

 

 

Comentarii