Până la Crăciun, Cinematograful Tineretului va fi demolat. Ce se va construi aici?

vineri, 24 noiembrie 2017, 02:50
2 MIN
 Până la Crăciun, Cinematograful Tineretului va fi demolat. Ce se va construi aici?

Cinematograful Tineretului urmează să fie demolat până de sărbători, a anunţat directorul Ateneului din Iaşi, Andrei Apreotesei, în cadrul conferinţei de presă care a avut loc ieri, chiar lângă clădirea care urmează să fie demolată. Construcţia, aflată în centrul Iaşului, este într-o stare deplorabilă, existând riscul ca anumiţi pereţi să cadă peste trecători în orice moment.

„Au fost obţinute absolut toate avizele necesare demolării, inclusiv de la Comisia de monumente, de la Primărie, de la Prefectură. Acum suntem în faza de proiec­tare a acestei operaţiuni de demolare. Marele avantaj al nostru este faptul că această clădire nu este monument istoric, dar clădirea de care este lipit cinematograful este monument istoric, deci va trebui să lucrăm cu grijă. De aceea fa­cem şi demolarea pe baza unui pro­iect. Noi ne dorim foarte mult ca, până în sărbătorile de iarnă, să reuşim să culcăm la pământ a­ceas­tă construcţie, nu doar din cauza aspectului urât şi neigienizat în kilometrul 0 al Iaşului, ci mai ales şi din perspectiva siguranţei“, a punctat Andrei Apreotesei.

Pe lângă planurile de reconstrucţie, în acestă perioadă, Pri­măria a demarat şi primele acţiuni cu privire la aflarea şi tragerea la răspundere a instituţiei care trebuia să asigure paza şi protecţia cinematografului. „Starea în care se află clădirea acum este o dovadă a neglijenţei RADEF-ului, atât la nivel central, dar şi la nivel local. Timp de 27 de ani să ţii o proprietate în kilometrul 0 al Iaşului şi să ajungă în astfel de stadiu este o ruşine. De altfel, Primăria a şi început un proces pentru a vedea cine este vinovat pentru această neglijare, mai ales în ceea ce priveşte Cinematograful Tineretului, cine este vinovat pentru incendierea sa, nu cine a dat foc, de ce nu a fost pază, de ce nu a fost protejat, de ce nu a fost asigurată toată si­guranţa acestui obiectiv“, a mai declarat Andrei Apreotesei. În Coloseumul Bragadiru îşi vor putea desfăşura evenimentele şi Cen­trul Cultural Francez, cel German şi British Council.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii