Patru instituţii naţionale s-au coalizat împotriva unei ieşence bolnave de cancer

sâmbătă, 29 ianuarie 2022, 03:01
2 MIN
 Patru instituţii naţionale s-au coalizat împotriva unei ieşence bolnave de cancer

Femeia a câştigat în instanţă dreptul la tratament gratuit. Au făcut însă recurs separat, la Înalta Curte, atât Guvernul, cât şi Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Agenţia Medicamentului (ANMDM).

Statul pare să ţină cu tot dinadinsul să vadă o ieşencă intrată în groapă. Aceasta a reuşit să obţină în faţa Curţii de Apel ieşene tratamentul necesar pentru a lupta împotriva cancerului de care suferă. Patru instituţii, în frunte cu Guvernul, s-au coalizat însă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pentru a anula decizia.

Diagnosticată cu cancer pulmonar în mai 2020, Maria H. a suferit mai multe intervenţii chirurgicale, perfuzii şi tratamente, apelând în cele din urmă la imunoterapie. Evoluţia bolii a făcut ca, în martie anul trecut, medicii să ajungă la concluzia că singura opţiune terapeutică este medicamentul Lorlatinibum, produs de Pfizer şi aprobat spre utilizare la nivel european sub denumirea comercială Lorviqua. Medicamentul este inclus în Nomenclatorul întocmit de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, având preţul aprobat încă din 2018. Preţul unei cutii cu 100 de comprimate este cuprins între 17.000 şi 23.000 lei, în funcţie de prezentare.

În decembrie 2020, producătorul a cerut ANMDM evaluarea medicamentului pentru tratarea cancerului pulmonar, dar aprobarea a întârziat. Aceasta, deşi normele europene obligatorii şi pentru România impun ca aprobarea sau respingerea să se facă în cel mult trei luni.

În cele din urmă, în iunie anul trecut, Maria H. a cerut instanţei cerând obligarea, prin ordonanţă preşedinţială, a Guvernului, Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ANMDM să-i aprobe acordarea medicamentului, în regim compensat 100%. Curtea de Apel Bucureşti a trimis dosarul la Iaşi. În instanţă, cele patru instituţii şi-au pasat responsabilitatea una alteia şi au cerut respingerea cererii. Încă de la primul termen de judecată, Curtea de Apel ieşeană a decis că femeia nu poate fi obligată să suporte costul exorbitant al medicamentului în condiţiile în care instituţiile responsabile nu-şi îndeplinesc atribuţiile. Chiar a doua zi după hotărârea Curţii, Ministerul Sănătăţii a promovat recurs împotriva sentinţei. După încă o zi, au urmat Guvernul şi ANMDM, iar săptămâna următoare a făcut recurs şi CNAS. Dosarul a intrat ieri în dezbaterea ÎCCJ.

Culmea absurdului, pe 24 iulie anul trecut, la 10 zile după ce Curtea de Apel aproba medicamentul pentru Maria H., Departamentul de Evaluare Tehnologii Medicale din cadrul ANMDM recomanda elaborarea protocolului de prescriere a medicamentului pentru tratarea cancerului bronho-pulmonar.

Comentarii