Plătiţi regeşte pentru câteva ore pe lună. Abia asta înseamnă să fii „şmecher”!

miercuri, 30 mai 2018, 01:50
4 MIN
 Plătiţi regeşte pentru câteva ore pe lună. Abia asta înseamnă să fii „şmecher”!

Compania de Transport Public vrea să cheltuie cel puţin 264.000 de lei pe an pentru plata celor patru membri din Consiliul de Administraţie. Pe lună, pentru un singur om, se propune o indemnizaţie brută de 5.514 de lei, adică 3.226 lei net. Mai mult, la această indemnizaţie „fixă“ se poate adăuga şi una variabilă în funcţie de realizarea unor indicatori „cheie“. Până una alta, se scumpesc biletele, călătorii stau cu ochii în soare prin staţii, iar cei din tramvaie se bucură de o saună, gratis.

 

Luna aceasta, încă o societate din cadrul administraţiei locale şi-a întregit echipa. Consiliul de Administraţie al Companiei de Transport Public a reînnoit mandatele a doi dintre membrii săi (Radu Gaiginschi şi Constantin Sălceanu) şi i-a înlocuit pe ceilalţi doi (Marius Ostaficiuc şi Cristian Postolache cu Marius Dangă şi Petru Tomorug). Schimbarea intervine pe fondul „revoluţiei“ preţurilor propuse pentru călătoriile cu autobuzele şi tramvaiele companiei: Consiliul Local decide azi dacă preţul unui bilet creşte cu 50 de bani (2,50 de lei), odată cu extinderea valabilităţii lui pentru mai multe călătorii – dacă sunt efectuate în interval de două ore de la compostare. Simultan, costul unui abonament scade cu 30 la sută.

Dar aceasta este doar una dintre schimbările vizate de CTP, companie care încă nu este eligibilă pentru fonduri europene. Noul CA îşi propune ca societatea să poată aplica la programele de finanţare comunitară, dar, pentru moment, o face în umbra autorităţii tutelare, Primăria Iaşi. De la înfiinţarea sa în urmă cu aproape doi ani, CTP a reuşit să se menţină pe profit. Deşi mic, sub un milion de lei în 2017, compania acordă cele mai mari indemnizaţii administratorilor săi. Este vorba de indemnizaţiile fixe; adăugând şi componenta variabilă, societatea de transport pierde locul întâi în faţa gigantului Apavital. Potrivit contractului de mandat pe care administratorii îl încheie cu societatea, indemnizaţia fixă lunară se ridică la 5.514 lei brut, respectiv 3.226 de lei net. Ea reprezintă „90 la sută din dublul mediei pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfăşurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate, la nivel de clasă conform clasificaţiei activităţilor din economia naţională, comunicat de Institutul Naţional de Statistică anterior numirii administratorilor să exercite un mandat integral“. La această parte fixă definită atât de complicat se adaugă o componentă variabilă calculată „în func­ţie de gradul de realizare al indicatorilor cheie de performanţă“. Aceasta se revizuieşte anual.

Cât plătesc ceilalţi

La Apavital, contracandidata CTP la primul loc pe podium, această componentă se ridică la şase indemnizaţii brute pe care Adunarea Generală a Acţionarilor poate să le acorde fiecărui administrator dacă sunt îndepliniţi indicatorii economici propuşi. Ceea ce, la începutul lunii mai, la întrunirea AGA, s-a şi propus. Potrivit declaraţiilor de avere afişate pe pagina web a Apavital, anul trecut, indemnizaţia anuală a unui administrator al Apavital s-a ridicat în 2016 la 27.300 de lei. Pentru anul 2017, ocupanţii de funcţii şi posturi publice mai au la dispoziţie două săptămâni pentru depunerea declaraţi­ilor de avere. Se ştie însă că, cel puţin în ultimul trimestru al anului, podiumul celor mai generoase instituţii cu administratorii din CA-uri a fost completat de Regia Autonomă Aeroportul Iaşi. Consilierii judeţeni au fost de acord să mărească indemnizaţia de la 800 la 2.500 de lei net pe lună.

Pentru anul 2017, şi membrii CA al Citadin SA, societate aflată în subordinea Primăriei ieşene, au declarat că, pe parcursul anului, au fost remuneraţi cu 18.376 de lei, aproximativ 1.500 de lei/lună. Pe tot parcursul anului 2016, administratorii Salubris au primit câte 16.935 de lei, în vreme ce la Ecopiaţa au fost răsplătiţi cu câte 12.125 de lei. Dintre societăţile aflate în subordinea Primăriei, doar Termoservice a mai trecut de pragul de 10.000 de lei/ an, respectiv 10.540 de lei. Serviciile Publice au depăşit acest nivel încă din 2015, dar, de atunci, nici pe site-ul societăţii şi nici pe cel al Agenţiei de Integritate nu a mai fost afişată vreo declaraţie de avere sau de interese.

Cei mai săraci

La celălalt capăt al clasamentului se află „Cenuşăreasa“ de care se fereşte toată lumea, inclusiv atunci când e vorba de nominalizat un ministru în domeniu: sănătatea. Membrii CA al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate au încasat doar 1.100 de lei pe tot parcursul anului 2016, în vreme ce administratorii spitalelor s-au ales cu şi mai puţin, între 142 de lei la Spitalul Paşcani şi 435 de lei la Spitalul „Sf. Spiridon“.

Surse de „venit“ oferă însă şi alte consilii de administraţie. Bunăoară, actualul director al Aeroportului raporta venituri anuale de peste 30.000 de lei când era membru al Comitetului Director de la Radio Iaşi, în vreme ce un loc în Consiliul de Administraţie al TVR, unde tocmai a fost promovat un ales din opoziţia ieşeană, asigură o remuneraţie lunară de peste 3.000 de lei. Sume valabile dacă dacă sunt îndepliniţi acei indicatori financiari prevăzuţi în contractul de mandat, ceea ce, până acum, s-a întâmplat întotdeauna.

Comentarii