PNRR – poveşti înşelătoare

joi, 14 septembrie 2023, 01:50
4 MIN
 PNRR – poveşti înşelătoare

După eşecul Schengen, al doilea criteriu de evaluare à la longue a coaliţiei PSD-PNL este dezastrul din PNRR.

Am urmărit cu atenţie „împachetarea” mediatică prin care Guvernul a oferit-o ca să justifice tăierile din PNRR – programul busolă pentru modernizarea României. Din scurt, 6 spitale tăiate din cele 27 noi promise, 2000 de şcoli anulate de la modernizare înainte de a începe (cine ştie câte vor fi realizate efectiv până în 2026) sunt doar vârful unui aisberg de întârzieri şi anulări, care tind să compromită, înainte de a începe în unele domenii, cel mai bine finanţat program avut în sarcină de România.

Pentru cinicii naţiunii, într-adevăr, reţeta eşecului nu aduce nimic nou, fiindcă se înscrie între „performanţele” generale. E ca o formulă matematică implacabilă care se aplică la ratarea tuturor fondurilor europene. Însă culpa rămâne. Îţi trebuie ceva suceală de minte să tot insişti că e mai bine să construieşti spitale cu bani împrumutaţi decât cu bani gratis. Dar acesta e nivelul de imbecilitate pe care mizează ministrul Sănătăţii Rafila în relaţie cu pacienţii. Dezvăluirile în cascadă marca G4media despre „succesele” ministrului Rafila aruncă o nouă lumină asupra naturii iresponsabile, arogante şi mincinoase, a agendei duble pe care o dezvoltă Guvernul PSD-PNL în raport cu PNRR. Să renunţi la miliarde de euro gratis şi la trei zile să ieşi pe pieţele internaţionale ca să te împrumuţi cu 3,25 de miliarde de euro – iată fotografia netrucată a incapacităţii guvernamentale. Pentru banii gratis trebuie să muncească băieţii deştepţi, care taie frunze la câini în ministere, în timp ce pentru banii împrumutaţi vor munci proştii şi copiii fraierilor care îi votează.

Calculele de moment pentru liniştirea publicului şi ascunderea acestui dezastru sunt cât se poate de înşelătoare. Oricât ar vrea să îngroape dezbaterea publică printr-o comunicare specializată, bolovanul PNRR va face prăpăd. Sănătatea şi Educaţia sunt cele două mari teme nevralgice. Puterea se minte pe sine dacă le anihilează la televizor, când oamenii ies în stradă scandând „Nu am aer!” în semn de solidaritate cu o victimă a sistemului de sănătate. Şi mai uluitoare este fractura existentă între nivelele de administraţie: beneficiarii celor 6 spitale tăiate de la finanţare – unele autorităţi deja intrate în proceduri de licitaţie – au aflat de la TV, dovadă că nu e vreo comunicare cu teritoriul, nici un respect faţă de el. E cel mai bun exemplu că ei guvernează o ţară abstractă, din entităţi cu CNP-uri, nu din oameni.

Guvernul n-a catadicstit să le explice celor care avea în derulare licitaţii că judeţele au rămas fără spitale, aşa cum în educaţie ministrul n-a comunicat nimic despre masivele ajustări din PNRR. Efectul? Orice părinte se întreabă dacă nu cumva de la şcoala copilului a fost tăiat unul din cele 1800 de laboratoare de informatică (reducere cu 37%), unul din microbuzele electrice şcolare (reducere cu 50%). Orice adult interesat în educaţia tinerei generaţii se şochează la ideea că o ţară fruntaşă în Europa la abandonul şcolar scoate de la finanţare 13% din şcolile incluse în Programul Naţional de Reducere a Abandonului Şcolar (PNRAS). Asta nu poate fi decât o politică de autodistrugere deliberată.

PNRR a fost pilonul central al alegerilor din 2020. Ghidul, busola şi garanţia că există o perspectivă a unei guvernări şi vieţi mai bune, indiferent de cine se perindă la putere şi ce gărgăuni are în cap; un program automat – execută şi încasează banii – în care nu mai trebuie schimbate macazurile şi rediscutate obiectivele în fiecare zi. Dar, după rateul cu tăierea pensiilor speciale, de asemenea prevăzută în PNRR, a devenit limpede că securizarea privilegiilor este mai presus de interesele generale ale naţiunii. Inviolabilitatea PNRR a fost anulată. Prin urmare, alături de eşecul Schengen, al doilea criteriu de evaluare à la longue a coaliţiei PSD-PNL este dezastrul PNRR. La cum arată monitorizările făcute de specialişti, în următoarea perioadă, vom afla noi şi noi tăieri de fonduri, ajustări, renunţări. Mega coaliţia guvernamentală, pe lângă că nu are nicio intenţie reformistă, nu are vreo justificare pragmatică, deci vreo utilitate. Poate doar aceea de a mima blocarea unei alternative şi mai groaznice – AUR. Sau viceversa, de a gonfla AUR pentru a-şi securiza poziţia de alternativă rezonabilă. 

Comentarii