Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Poate fi reformată Poliţia?

GALERIE
cosmin pasca
  • cosmin pasca
- +

Există în sistem profesionişti care să conducă peste noapte direcţiile din minister? Cantitativ, sunt suficienţi pentru a acoperi poziţiile cheie din sistem, astfel încât reformele impuse să se resimtă într-un timp rezonabil pe verticală? Şi care ar fi aceste reforme? Există un manual de bune practici ţinut sub cheie prin sertare de cei care au condus până azi?

Un fost şef al Uniunii Tineretului Comunist (UTC) a fost numit deunăzi secretar general la Ministerul de Interne. Pelmuş Pandelea are o pensie de aproape 12.000 de lei pe lună şi s-a făcut remarcat printr-un credit luat de la defuncta Bancorex, respectiv prin promovarea de care s-a bucurat în epoca Năstase. Tot 12.000 de lei pensie va încasa şi Nicolae Mirea, şeful Poliţiei Caracal, dat afară în urma crimelor care au îngrozit România. Din aceleaşi motive sinistre, şeful Poliţiei Române, Ioan Buda, a fost "retrogradat" ca şef la Poliţia de Frontieră. În paralel, un prelucrător prin aşchiere din Craiova, apropiat de PSD, va prelua frâiele Jandarmeriei Române. La Jandarmeria Bucureşti se întoarce Sebastian Cucoş, urmărit penal în dosarul 10 august.  

Prin aceste coordonate, Guvernul PSD a dat startul unei "dureroase" reforme în "afacerile interne". În ideea că românii rămân cu durerea, poliţiştii cu afacerile (mai mult sau mai puţin) interne. Întrebarea e dacă se poate şi altfel. Există în sistem profesionişti care să conducă peste noapte direcţiile din minister? Sunt aceşti profesionişti oameni cinstiţi, onorabili? Câţi dintre cei competenţi şi cinstiţi au experinţă în management, pot fi promovaţi de la o zi la alta în structuri de conducere? Cantitativ, sunt suficienţi pentru a acoperi poziţiile cheie din sistem, astfel încât reformele impuse să se resimtă într-un timp rezonabil pe verticală? Şi care ar fi aceste reforme? Există un manual de bune practici ţinut sub cheie prin sertare de cei care au condus până azi?

Privit din exterior, sistemul de ordine publică pare cel mai puţin reformat domeniu de după '90. Ministerul de Interne şi-a început misiunea dispersând alături de mineri "golanii" din Piaţa Universităţii, şi a continuat-o aproape neîntrerupt sub tutela fostului FSN. Scurtele paranteze au însemnat guvernarea Ciorbea (tot un fel de PSD) şi vreo patru ani cu "Regina" Blaga (ex-FSN). Dacă la celelalte ministere cheie (Educaţie şi Sănătate) a existat o flexibilitate, uneori chiar excesivă, de a se moderniza, de a împrumuta din "afară", de a schimba regulile din mers, Ministerul de Interne a rămas egal cu el însuşi în ultimii 30 de ani. Mai grav, cu timpul privilegiile din sistem (pensionarea anticipată, pensiile speciale) au osificat o castă opacă, intangibilă, care şi-a extins tentaculele şi în mediul privat. Adevăratul stat paralel, de care nimeni nu are interesul să se atingă (pentru că pierde voturi, relaţii şi bani) şi pe care puţini reuşesc să-l arate clar cu degetul (pentru că e difuz şi ubicuu).

În 2004, după ce a ajuns la putere, Mihail Saakasvili a concediat într-o singură zi toţi şefii forţelor de ordine din Georgia şi peste 15.000 de ofiţeri. Paradoxal, deşi cei mai mulţi proveneau din Poliţia Rutieră, în perioada de "anarhie" nu s-a constat o creştere a incidentelor/ infracţiunilor în trafic. Cei concediaţi au fost înlocuiţi de tineri cu studii superioare, în urma unor examene elaborate împreună cu experţi străini. Procesul de selecţie şi de înzestrare tehnică a noii instituţii de ordine publică a fost finanţat de americani. Rezultatul? În şapte ani, încrederea în Poliţie a crescut de la 5% la 87%, depăşind încrederea în Biserică. Fireşte că în România desfiinţarea Poliţiei e o utopie. Chiar dacă soluţia ar fi salutată de opinia publică, nu ar putea fi pusă în practică din motive de CSAT, CCR, PSD, SINDICATE. Dar ideea unui parteneriat cu un stat occidental de profesionalizare a angajaţilor din Ministerul de Interne rămâne fezabilă. Atenţie, nu vorbim de cursuri şi diplome, obţinute prin seminarii la Sinaia şi Mamaia, ci de un proces de durată, în care statul partener să ofere consiliere continuă şi să supravegheze respectarea unor indici de performanţă. În esenţă, să şcolarizeze viitorea elită a Poliţiei Române, cu excepţiile inerente, care ţin de siguranţa naţională.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri