Politehnica n-a spart gheața, dar a fisurat-o

sâmbătă, 29 februarie 2020, 02:43
5 MIN
 Politehnica n-a spart gheața, dar a fisurat-o

Sepsi Sfântu Gheorghe – Politehnica Iaşi 1-1 (0-1), în prima etapă a play-out-ului Ligii I de fotbal. Poli a pus punct seriei de nouă eşecuri consecutive

 

Sepsi: Niczuly – Csiszer, Bouhenna, R. Tincu, F. Ştefan – Achahbar (’82 – L. Fülöp), Vaşvari, Velev (’46- I. Fülöp) – Gal (’46 T – Diaz), Safranko, Ştefănescu. Antrenor: Leo Grozavu.

Poli: Rusu – Grădinaru, Frăsinescu, Klimavicius, Şerban – Chacana, Passaglia (’55 – Breeveld), De Iriondo, Horşia (’7 – Platini) – Omoh – Habibou (’62 – Luckassen). Antrenor: Mircea Rednic.

Cartonaşe galbene: Tincu (’14), Safranko (’20), Bouhenna (’85) – Chacana (’32), Habibou (’59), Breeveld (’71), Rusu (’90).

Arbitri: Marian Barbu; Marius Badea, Stelian Slabu.

 

0-1, min. 15: Horşia a transformat o lovitură liberă de la 20 de metri, lateral stânga;

1-1, min. 69: şutul lui I. Fülöp, din lateral dreapta, a fost deviat, mingea a ajuns în stânga, Safranko a preluat cu pieptul, a şutat printre picioarele lui Grădinaru, întors cu spatele, la colţul scurt şi a înscris.

 

Primul meci din prima etapă a play-out-ului a avut un start efervescent, sfertul de oră inaugural oferind cinci faze de poartă. Tonul l-a dat Safranko, al cărui “cap” a fost prins de Rusu (‘2), iar Omoh a dat replica peste două minute, când a fost blocat de Tincu. Politehnica a arătat şi în minutul 5 că vrea să înscrie, doar bara salvându-l pe Niczuly la lovitura de cap a lui Passaglia, de la 6 metri. Peste cinci minute, Şerban l-a blocat pe Ştefănescu, iar peste alte cinci Horşia a găsit drumul spre gol, cu o execuţie de efect, din lovitură liberă. Reuşita ieşenilor a tăiat brusc partida, nicio echipă nemaireuşind să tragă vreun şut până la odihnă.

Iaşi nu a început rău nici actul secund. Omoh a şutat pe lângă în minutul 47, iar Klimavicius a semnat prima ocazie clară a reprizei secunde, Niczuly parând lovitura de cap a fundaşului moldovenilor (’64). Sepsi a preluat treptat iniţiativa, dominarea gazdelor intensificându-se odată cu trecerea timpului. În creştere a fost şi gradul de periculozitate al fazelor la poarta lui Rusu, care, după ce a parat lejer încercările lui Safranko (’61) şi Csiszer (’65), a fost învins de Safranko, în minutul 69. Golul a dat aripi covăsnenilor, care au controlat cu autoritate finalul. În ultimele zece minute, Sepsi a tras de nu mai puţin de cinci ori spre poartă, de trei ori (I.Fülöp – min. 80, Ştefănescu – min. 83 şi Vaşvari – min. 89) periculos, intervenţiile lui Rusu, la prima şi ultima fază, şi blocajul lui Klimavicius conservând rezultatul.

Poli a replicat abia în prelungiri, cu un şut total aiurea trimis de Luckassen, care trebuia să paseze, şi a bifat primul punct din acest an, premieră şi pentru Rednic, care a preluat echipa luna trecută. Iaşi a fisurat astfel gheaţa groasă de nouă măsuri (a se citi meciuri consecutive pierdute) aşezată în dreptul liniei de clasament după remiza de pe 23 noiembrie 2019, cu Voluntari, şi continuă să se bată pentru a rămâne în elită.

 

Arbitraj pro-Iaşi

 

^ Oaspeţii au renunţat la culorile clasice, “alb-albastru” şi au evoluat în echipament complet negru, chiar dacă gazdele au mizat pe roşu. ^ Abia venit la Poli, Habibou a intrat etapa trecută, din postura de rezervă şi a fost titularizat ieri. Rezerve neutilizate la oaspeţi au fost tinerii Axinte, Bourama, Longher şi Onea. ^ În prima repriză, gazdele au solicitat, cu argumente, două lovituri de pedeapsă: în minutul 20, după un fault clar al lui Grădinaru asupra lui Safranko (inexplicabil, arbitrul a decis avertizarea jucătorului lui Sepsi, pentru simulare!) şi în minutul 43, când a fost reclamat un henţ la Şerban. Arbitrul a dezavantajat şi pe Poli, în minutul 28, când nu a dat niciun cartonaş la intrarea mai mult de “roşu” decât de “galben” a lui Velev asupra lui De Iriondo. Şi în actul secund Sepsi a cerut două penaltiuri, în minutul 66, după un duel Breeveld – Achahbar şi în minutul 88, la o cădere a lui L. Fülöp. Rednic a spus că “nu-s arbitru, nu pot comenta. N-am văzut exact fazele. Dacă n-a dat arbitru, n-a fost”. ^ Chacana a luat “galben” pentru simulare, când a cerut un fault în afara careului după un duel cu Bouhenna. ^ Răzvan Tincu a evoluat în trecut la Poli, unde a lucrat, pentru o scurtă perioadă, ca manager, şi antrenorul lui Sepsi, Leo Grozavu. (Ovidiu MINEA)

 

Declaraţiile tehnicienilor

 

Leo Grozavu: “Acasă e punct pierdut. Iaşul s-a apărat bine, a dat gol la fază fixă. Dacă am fi fost mai clari în anumite situaţii, am fi putut să întoarcem rezultatul, chiar şi în condiţiile care au fost. Au fost acele faze (n.r. – cu trimitere la cererile de penalty ale lui Sepsi) care se văd şi de pe Lună, numai din teren nu! Nu trebuie să ne ferim. Când e penalty, e penalty. Eu nu am văzut nicio reluare, dar mi se pare un fault atât de evident. O lovitură în care nici nu a vrut să joace mingea! Asta e, când e o decizie pro-Sepsi e circul de pe lume. Când e invers, nu mai zice nimeni nimic.”

Mircea Rednic: “Cât trebuie să munceşti pentru un punct! Ar fi fost păcat să pierderm, chiar dacă în ultimele zece minute au pus presiune foarte mare pentru a câştiga. Am înceout bine, am avut o acţiune bună, o bară, un gol. Per total, a fost o primă repriză echilibrată, poate cu un avantaj pentru noi. Am început bine şi repriza a doua, am avut un contraatac patru contra doi, dar Omoh nu a dat pasă. La 2-0, poate jucam altfel. Am început bine play-out-ul, e un punct bun. Sper să câştigăm primele trei puncte etapa viitoare, cu Dinamo. Nu va fi o revanşă personală, e important pentru echipă. Până atunci, vine meciul de Cupă cu Craiova, când vor avea şanse şi alţi jucători. Tratăm serios Cupa, se pot întâmpla multe surprize”.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii