Poştaşul care nu a mai sunat la destinatari: a încasat el banii de pe mandate, prin fals. Ce a decis instanţa

marți, 05 decembrie 2023, 02:50
1 MIN
 Poştaşul care nu a mai sunat la destinatari: a încasat el banii de pe mandate, prin fals. Ce a decis instanţa

Un poştaş a trecut la mustaţă pe lângă o întâlnire cu judecătorii. A falsificat mandate poştale, încasând banii în locul destinatarilor, dar procurorii au preferat să nu-şi bată prea mult capul cu el.

În cursul lunii august 2021, Radu P. a falsificat semnătura destinatarilor a şase mandate poştale, însuşindu-şi în total 21.519 lei. Fapta a fost descoperită în scurt timp, iar poştaşul a fost cercetat pentru delapidare, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Trimis în judecată, găsit vinovat şi condamnat pentru toate cele trei fapte, ar fi riscat până la 9 ani de închisoare, la care s-ar fi adăugat un spor de trei ani de detenţie pentru forma continuată a infracţiunilor.

La mijlocul lunii septembrie a acestui an însă, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie au propus renunţarea la urmărirea penală, apreciind că nu există interes public în urmărirea faptelor. Concret, poştaşul acoperise prejudiciul creat, iar persoanele vătămate nu mai erau dispuse să se constituie părţi civile într-un viitor proces. În timpul cercetărilor, Radu P. colaborase cu organele de anchetă şi îşi recunoscuse şi regretase faptele. Lipsa antecedentelor penale şi vârsta matură a poştaşului au contribuit şi ele la decizia procurorilor.

Argumentele aduse de procurori au fost însuşite şi de magistraţii Judecătoriei. Aceştia au admis cererea Parchetului de renunţare la urmărirea penală. Radu P. va mai trebui doar să achite statului 350 de lei, reprezentând cheltuielile judiciare efectuate. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii