Povestea Destinului

joi, 10 septembrie 2020, 01:50
1 MIN
 Povestea Destinului

(în ciclul anul 2020 – Anul Ludwig van Beethoven)

Profund conştient de forţa lui colosală, purtând în el gloriile a mii de ani de victorii, destinul năvăleşte în porţile sufletului nostru şi îşi cere imperios dreptul de a ne pune la încercare. „De ce mai bate? Are forţa să dărâme orice zăgaz…” E primul test. E testul stăpânirii de sine şi al curajului. Îngânându-i bătăile ritmice, sufletul se apropie prudent, dar neîndoios şi desface baierile porţilor. Destinul se năpusteşte peste încă o victimă sigură. „Nu, nu încă!”, îi spune sufletul în care voinţa unei vieţi abia ajunsă la înflorirea maximă nu se poate lăsa înfrântă, nici măcar în faţa unui adversar puternic cât toate vieţile. Viorile poartă prelung strigătul vieţii care vrea să îşi urmeze cursul şi cele două forţe, amândouă cu rădăcini adânci în izvoarele primordiale ale lumii, îşi încolăcesc trupurile puternice într-o încleştare fără egal. Nu se pot dovedi, dar fiecare încearcă să îşi impună puterea colosală asupra celeilalte. Destinul îşi încearcă din nou strigătul de luptă, dar încleştarea lor se sfârşeşte într-un cuibar rotind de pulsaţiile vieţii.

Nu mai rămâne decât ca sufletul, cu energia sa vitală, să proclame îmbunarea destinului şi triumful său asupra apăsărilor care îi voiau supunerea. Este un triumf absolut. Trâmbiţele Olimpului se înalţă deasupra lumii şi exclamă bucuria zeilor că o nouă creaţie a lor a înţeles darul ce i s-a făcut şi a ales să îl apere cu toată iscusinţa sa. Laocoon a dovedit şerpii care au vrut să îi frângă trupul şi viitorul în acelaşi timp. Este istovit şi poate unele cicatrici îi vor aduce aminte despre lupta vitală pe care a dus-o, însă îşi va putea cânta, iar şi iar, izbăvirea.

Când spui această poveste în cuvinte muzicale simple nu e de mirare că ajungi la cea mai faimoasă lucrare din muzică. Nu e om care să nu recunoască motivul destinului care bate la uşa sa: „pa, pa, pa, paaaam”. De aici încolo, restul e istorie. O istorie scrisă cu geniu absolut de către Ludwig van Beethoven pentru posteritatea victoriei fiinţei umane asupra tuturor încercărilor la care va fi fiind supusă.

Bogdan Iliescu este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi şi preşedinte al Asociaţiei Creierului Iaşi

Comentarii