Premieră în Justiţia ieşeană: prima condamnare pentru un şofer drogat. La calculul pedepsei s-a folosit analogia cu alcoolul

sâmbătă, 16 septembrie 2023, 01:50
2 MIN
 Premieră în Justiţia ieşeană: prima condamnare pentru un şofer drogat. La calculul pedepsei s-a folosit analogia cu alcoolul

Justiţia ieşeană a pronunţat prima condamnare definitivă în cazul unui şofer acuzat de conducerea unui autovehicul sub influenţa drogurilor. Cazul său a fost analizat de judecători prin analogie cu situaţia şoferilor prinşi băuţi la volan, primind o pedeapsă cu suspendarea executării.

Automobilul condus de Marius Flutur a fost oprit de poliţişti în noaptea de 18/19 mai 2020, pe strada Mitropolit Varlaam, în spatele pieţei Nicolina. Deşi şoferul nu încălcase nicio regulă de circulaţie, poliţiştilor li s-a părut suspectă reacţia sa la vederea lor. Mirosul înţepător din interiorul maşinii a întărit suspiciunile poliţiştilor. Testarea cu aparatul Dräger a arătat că şoferul nu băuse. În schimb, fumase cannabis, până la un punct echivalent cu o alcoolemie de 1,6‰. Magistraţii Judecătoriei l-au condamnat la 1 an şi 2 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Sentinţa Judecătoriei a fost contestată de Flutur, dar magistraţii Curţii de Apel nu au găsit niciun motiv să o schimbe. Şoferul beneficiase deja de clemenţa judecătorilor pentru că îşi recunoscuse vina, deci judecătorii nu aveau de ce să-i mai reducă pedeapsa ori să schimbe modalitatea de executare a ei.

„Atitudinea sinceră de recunoaştere a faptei a fost deja valorificată prin aplicarea cauzei de reducere a limitelor speciale de pedeapsă, pe de o parte, iar pe de altă parte, în condiţiile unei infracţiuni flagrante, cum a fost cazul în speţa de faţă, este impropriu a se pretinde o dublă valorificare a unei atitudini procesuale sincere”, au argumentat judecătorii. Aceştia au menţinut şi interdicţia aplicată de magistraţii instanţei inferioare, prin care lui Flutur i se interzisese să mai conducă autovehicule timp de doi ani. 

Comentarii