Preoţii din Iaşi se feresc de parohia de unde ultimul preot a plecat cu scandal după un amantlâc în Postul Mare

vineri, 02 iunie 2023, 01:51
2 MIN
 Preoţii din Iaşi se feresc de parohia de unde ultimul preot a plecat cu scandal după un amantlâc în Postul Mare

Număr mare de parohii disponibile pentru preoţii din Arhiepiscopia Iaşilor care îndeplinesc condiţiile statuare de transfer. Conform unei actualizări realizate de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, există 12 astfel de parohii în total pentru care preoţii care slujesc deja într-un loc pot să solicite să fie transferaţi şi să păstorească o nouă comunitate. Există în continuare disponibilă o parohie cu foarte mulţi enoriaşi şi poziţionată în apropiere de oraş: la Ţigănaşi, cu 390 de familii, de unde a plecat cu scandal preotul surprins de soţie cu amanta chiar în Postul Mare.

Sursele „Ziarului de Iaşi” din Cancelaria Mitropolitană au descris faptul că există o reţinere din partea mai multor preoţi de a accepta un transfer în parohia respectivă, chiar dacă este mai mare şi cu potenţial financiar mai bun decât cea în care se regăsesc în momentul de faţă. Sursele noastre au precizat faptul că preoţii sunt îngrijoraţi de faptul că în continuare comunitatea îl sprijină pe fostul preot şi nu ar accepta cu uşurinţă o nouă figură în locul acestuia, fiind îngrijoraţi de faptul că a fost înlăturat pe nedrept. Reamintim faptul că acesta a ales să îşi dea demisia atunci când a fost confruntat de Inspecţia Bisericească cu faptele pe care le-a comis şi când a avut ca singură alternativă transferul la o mănăstire.

Mai există o singură parohie care să se apropie de dimensiuni de cea de la Ţigănaşi, şi anume parohia de la Podoleni de Sus, din Protopopiatul Iaşi II, care deserveşte pentru 245 de familii şi este liberă încă din luna ianuarie a acestui an. Trei dintre parohii disponibile pentru transfer, din Itrineşti, Boboteni / Hangu (Neamţ) şi Jigoreni (Iaşi) au casa parohială care necesită reparaţii capitale. Majoritatea au între 100 şi 180 de familii, o jumătate dintre ele fiind din judeţul Iaşi, patru din Neamţ şi două din Botoşani. Pentru toate acestea se caută preot paroh, care să slujească singur. Parohia din Lunca Rateş, Iaşi, nu are o casă parohială construită, iar în Botoşani este un caz aparte: a fost înfiinţată o nouă parohie chiar în reşedinţa de judeţ care nu are nici biserică şi nici casă parohială, dar care 150 de familii arondate. 

Comentarii