Primăria, pusă la plată de un şofer care şi-a sfâşiat anvelopa maşinii într-o groapă de pe strada Arhitect Berindei

marți, 19 septembrie 2023, 01:50
2 MIN
 Primăria, pusă la plată de un şofer care şi-a sfâşiat anvelopa maşinii într-o groapă de pe strada Arhitect Berindei

Ieșenii vor plăti reparațiile unei mașini avariate la contactul cu o groapă nesemnalizată. Șoferul avea CASCO, așa că firma de asigurări a plătit fără comentarii, după care s-a îndreptat împotriva Primăriei. Singura apărare a reprezentanților instituției în fața judecătorilor a fost de a întreba dacă accidentul avusese loc într-adevăr pe o stradă administrată de Consiliul Local Iași. În privința aceasta, nu existau dubii.

La începutul lunii iunie 2019, șoferul unui BMW X5 M50D a întâlnit pe strada Arhitect Berindei o groapă în care a intrat în plin. Rezultatul a fost sfâșierea anvelopei dreapta față și strivirea bordurii jantei corespunzătoare. Fiind noapte, șoferul nu reușise să vadă groapa, situată în apropierea bordurii. Reparațiile mașinii au costat 6.400 lei, sumă pe care Omniasig SA a cerut-o în instanță de la Primărie.

Conform legii, drumurile de interes local se află în administrarea primăriei respective. Totuși, reprezentanții municipalității au invocat lipsa calității procesuale, întrucât reclamanta nu ar fi făcut dovada faptului că accidentul s-a produs pe o stradă aflată în proprietatea municipiului sau în administrarea CL. „Pârâtul a mai arătat că la dosarul cauzei nu există un înscris din care să rezulte fără posibilitate de tăgadă că evenimentul rutier s-a produs pe sectorul de drum indicat în cererea de chemare în judecată şi că pârâtul nu şi-ar fi îndeplinit obligaţia de întreţinere corespunzătoare a drumului”, au reținut magistrații Judecătoriei. Primăria ceruse și introducerea în cauză a Citadin SA, ca responsabilă de întreținerea străzilor din municipiu. Juriștii municipalității au uitat să achite însă taxa de timbru necesară, în valoare de 425 lei și care putea fi plătită chiar la Primărie. Cererea de chemare în garanție a fost respinsă, ca netimbrată.

Expertiza efectuată în cauză a stabilit cu claritate atât locul în care avusese loc accidentul, cât și legătura dintre avariile suferite de mașină și groapa în care intrase. Judecătorii au consemnat că accidentul nu ar fi avut loc dacă Primăria ar fi luat măsurile necesare pentru menținerea în stare bună a străzii Arhitect Berindei sau dacă măcar ar fi amplasat indicatoarele de circulație necesare. Ei au obligat Primăria la plata celor 6.405 lei. Sentința a fost contestată de Primărie, dosarul intrând pe rolul Tribunalului.

Comentarii