Primarul Chirica a fost supărat de Politehnica. Probleme multiple în Copou

sâmbătă, 30 iulie 2022, 01:50
4 MIN
 Primarul Chirica a fost supărat de Politehnica. Probleme multiple în Copou

Politehnica Iaşi va disputa astăzi ultimul meci amical dinaintea startului sezonului 2022-2023. De la ora 12:00, în Copou, Poli se va confrunta cu Dante Botoşani, formaţie care activează în Liga a III-a. Va fi a doua apariţie a trupei pregătite de Claudiu Niculescu în faţa propriilor suporteri în această vară, după cea de joi, din duelul cu Ştiinţa Miroslava, încheiat la egalitate, 1-1.

Partida amintită l-a deranjat pe primarul Iaşului, Mihai Chirica. Edilul-şef, care a girat alocarea a două milioane de euro clubului de fotbal în acest an, şi-ar fi dorit ca suporterii să urmărească prezentarea lotului într-un meci contra unei echipe cu ştaif.

Nici măcar cu Miroslava lucrurile nu au mers bine. Pe niciun plan. Prezentarea lotului a fost un fiasco. Mai întâi, s-a povestit câte ceva despre jucătorii ieşeni când aceştia erau la încălzire, nicidecum aliniaţi în faţa publicului, aşa cum se obişnuieşte, informaţiile fiind oferite într-un moment în care puţini fani erau ajunşi în Copou. Apoi, lucru inacceptabil, Poli a jucat în tricourile de rezervă, după ce iniţial se îmbrăcase echipamentul de bază, care, în paranteză fie spus, are aceleaşi numere greu de recunoscut ca în stagiunea trecută. Ieşenii şi-au schimbat tricourile deoarece şi-au dat seama doar cu câteva minute înainte de start că şi Miroslava are echipament alb-albastru!

Şirul de erori imaprdonabile a continuat şi pe parcursul meciului, când fanii au taxat faptul că Pelivan şi Fr. Cristea au fost prezentaţi greşit. Mai trebuie subliniat şi faptul că numerele de pe tricouri prezentate pe foaia oferită de clubul organizator au cuprins erori atât la gazde, cât şi la oaspeţi, iar la Poli au fost greşite până şi unele nume ale fotbaliştilor! Nu în ultimul rând, a fost ciudată ideea de a trece pe foaia de joc tot lotul, de a încălzi toate rezervele şi de a nu utiliza nouă dintre ele. Ironii din tribună au fost adresate şi în legătură cu modul în care a fost testat portarul Knoflach. Introdus pe parcursul actului doi, într-un moment în care Miroslava, care are un lot extrem de subţire, se baza pe multe rezerve, austriacul a atins doar de vreo două ori mingea, neavând, efectiv, ce demonstra.

Ajunşi spre latura pur sportivă, trebuie spus că Politehnica s-a prezentat modest. În prima repriză, elevii lui Niculescu şi-au creat doar două ocazii, incluzând-o şi pe cea concretizată de Hunte, nivelul necrescând nici în actul doi. Mai mult, jocul gazdelor a părut lent, nearticulat, lipsit de prospeţime, culoarea fiind dată, astfel, mai des, de elanul necunoscuţilor elevi ai Ştiinţei lui Tibor Selymes. Acest lucru este cu atât mai de neînţeles cu cât Poli deţine un lot consistent, supradimensionat chiar, care ridică inutil bugetul. Astfel, Niculescu are în lot trei fundaşi dreapta (Martac, Kouadio şi Fosu-Mensah) şi, deşi contează deja pe trei atacanţi (Tomczyk, Plohotniuk, Ciubăncan), ba chiar patru dacă-l punem la socoteală şi pe Niamţu, mai vrea să aducă un vârf! Asta în condiţiile în care Iaşul mizează pe un sistem cu un singur atacant.

Situaţii asemănătoare sunt şi pe postul de fundaş stânga (trei variante) şi mijlocaş dreapta (patru), dar aici există alibiul faptului că se mizează pe jucători tineri, care pot fi fluctuanţi. Fracturile de logică sunt legate şi de postul de portar. Deşi se ştia că Brînză, care e de câţiva ani în curte, nu oferă siguranţă, abia acum se caută un portar de bază, iar vasluianul Dohotariu, care putea fi monitorizat în timpul campionatului, a fost anunţat transferat în vară, iar acum s-a renunţat la el! O altă ciudăţenie este legată de folosirea jucătorilor. De pildă, Karachanakov, de bază mijlocaş de bandă este utilizat în centru, iar mijlocaşul central Bujor – în bandă.

Trăgând linie, multiple probleme, care trebuie remediate de urgenţă pentru a nu risca ratarea unui sezon în care Iaşul lui Niculescu nu are nicio scuză să nu promoveze dacă luăm în calcul bugetul şi culoarul lejer spre Liga I, fără contracandidate puternice. Meciul cu Miroslava a fost doar un amical, timp pentru reglaje mai este. Important este să nu fie irosit, aşa cum s-a întâmplat în sezonul trecut, când s-au cheltuit o mulţime de bani pentru o clasare modestă şi oferirea unui singur jucător de câmp în rândul titularilor de joi şi, acela, Plohotniuk, fiind cotat ca varianta doi în atac. 

 

 

Comentarii