Primarul Chirica a scăpat de acuzațiile din dosarul Skoda. A intervenit prescripția

luni, 16 ianuarie 2023, 10:31
2 MIN
 Primarul Chirica a scăpat de acuzațiile din dosarul Skoda. A intervenit prescripția

Primarul Mihai Chirica poate deschide sticla de șampanie. Judecătoria Bârlad a dispus încetarea procesului penal, întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale pentru acuzația de abuz în serviciu. Decizia era una așteptată, întrucât faptele de care a fost acuzat primarul s-au petrecut până la începutul anului 2014, iar termenul de prescripție a răspunderii penale pentru abuz în serviciu este de 8 ani.

În dosarul "Skoda", primarul Chirica, fostul primar Gheorghe Nichita, fostul directorul tehnic al Primăriei, Dumitru Tomorug, fosta şefă a serviciului juridic din Palatul Roznovanu, Doina Florescu, actualmente consilier personal al primarului, şi Costică Chişcă, fost şef al serviciului administrativ al municipalităţii, au fost judecaţi sub acuzaţia de abuz în serviciu. Cei cinci au fost acuzaţi că ar fi dispus în 2013 achiziţionarea de către Primărie a patru autoturisme Skoda deşi, la acea dată, restricţiile bugetare interziceau primăriilor astfel de contracte, cauzând un prejudiciu de o jumătate de milion de lei. Prejudiciul calculat de procurori nu a fost asumat de municipalitate, care nu s-a constituit parte civilă în proces.

Dosarul a fost trimis în instanță la începutul anului 2021, fiind tergiversat de avocații apărării. În aprilie anul trecut, la solicitarea avocatului Daniel Atasiei, reprezentantul lui Chirica, dosarul a fost strămutat la Bârlad. Aici, seria amânărilor a continuat până în septembrie, când Atasiei a cerut constatarea prescrierii faptelor. La solicitarea procurorilor, luarea unei decizii a fost amânată până la pronunțarea de către Înalta Curte de Casație și Justiție a unei decizii referitoare la cadrul legal al prescripției răspunderii penale.

Decizia Judecătoriei Bârlad nu este definitivă, ea putând fi contestată în următoarele 10 zile.

Comentarii