Primul deces de gripă la Iaşi. Explozie de cazuri: s-au dublat într-o săptămână. Avertismentul medicilor: încă nu e târziu să vă vaccinaţi!

miercuri, 31 ianuarie 2024, 02:50
3 MIN
 Primul deces de gripă la Iaşi. Explozie de cazuri: s-au dublat într-o săptămână. Avertismentul medicilor: încă nu e târziu să vă vaccinaţi!

Situaţia virozelor respiratorii şi a cazurilor de gripă din judeţul Iaşi a ajuns la un vârf al acestui sezon. Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a anunţat primul deces de gripă, confirmat prin test RT-PCR realizat la Bucureşti, la un pacient de peste 65 de ani. Dar cu adevărat îngrijorătoare este creşterea foarte mare a numărului de cazuri de la o săptămână la alta.

 

Faţă de ultima săptămână pentru care DSP a analizat cifre, în intervalul 22 – 28 ianuarie au fost înregistrate 8.401 cazuri de infecţii respiratorii acute. Este o creştere cu peste 17% faţă de săptămâna anterioară. Dacă la nivelul infecţiilor virale ale căilor respiratorii superioare şi a pneumoniilor, creşterea este constantă – 6.657, respectiv 1.288 de cazuri descoperite în şapte zile, la gripe numărul s-a dublat. Dacă în intervalul anterior, 15 – 21 ianuarie, erau circa 260 de cazuri de gripă înregistrate oficial, acum sunt 456.

 

Cu 50% mai multe internări

 

Medicii atrag atenţia că aceste cazuri expuse public sunt cele care sunt atât de grave încât s-a apelat la sprijinul medicului de familie sau a unui medic infecţionist. În realitate, în societate numărul este exponenţial mai mare, fiindcă multe persoane au forme medii sau uşoare ale bolii. Dar riscul de contagiozitate este foarte crescut şi în rândul celor care nu dezvoltă forme mai grave – sunt vectori de transmisie a infecţiilor.

Mai mult decât atât, a crescut cu 50% numărul internărilor, în condiţiile în care Spitalul de Boli Infecţioase deja raporta capacitate maximă de umplere a paturilor încă de la finele anului 2023.

„De asemenea, în săptămâna 22-28.01.2024, au fost raportate 458 internări, cu 76 mai multe faţă de săptămâna precedentă, reprezentând 5,45 % din numărul total de cazuri: IACRS (infecţii virale ale căilor respiratorii superioare) – 189; pneumonii – 139; gripe – 130”, au precizat cei de la DSP Iaşi. Practic, unul din 3 cazuri de gripă care a ajuns în atenţia medicilor a avut nevoie şi de o internare în spital pentru tratament de specialitate.

În ciuda tuturor acestor chestiuni, medicii au transmis mesaje repetate că nu este târziu ca populaţia să se vaccineze antigripal. Cea mai bună perioadă era la începutul campaniei de vaccinare, în octombrie-noiembrie, dar nu este târziu nici acum.

 

Nu este târziu pentru vaccinul antigripal

 

„Putem spune că vaccinarea nu doar că este recomandată, ci este obligatorie pentru cei care n-au făcut-o încă. Mai ales la grupele de risc: discutăm despre persoanele în vârstă, cu comorbidităţi, dar şi copiii care se încadrează în această categorie. Trebuie să ne vaccinăm şi să ne protejăm”, a declarat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, într-un material publicat pe 17 ianuarie de „Ziarul de Iaşi”.

Medicul atrage atenţia că durează două săptămâni, după vaccinare, până când se formează un titru de anticorpi care să ne protejeze împotriva gripei. Chiar şi aşa, spre deosebire de primele variante de vaccin anti-COVID-19, vaccinul antigripal nu garantează decât într-o anumită măsură faptul că persoana care se imunizează nu va lua virusul dacă se întâlneşte cu o persoană bolnavă. Însă este oferită o protecţie foarte ridicată, în special copiilor şi bătrânilor, care au sistemele imunitare mai puţin dezvoltate, să nu dezvolte forme grave.

„Trebuie să ne şi protejăm, pe lângă vaccinare. Dacă ajungem în locuri aglomerate, trebuie să purtăm masca, mai ales dacă noi suntem cei care avem simptome pseudo-gripale. Spun pseudo-gripale pentru că nu ştim dacă este gripă sau nu, avem o viroză, iar cea mai gravă formă de viroză respiratorie este gripa. Dar dacă ne curge nasul, avem dureri în gât, de cap, atunci obligatoriu purtăm masca. Reprezintă simţul civic protejarea celui de lângă tine”, a mai precizat acesta. 

Comentarii