Proces de corupţie cu 100 de martori, la o primărie din judeţ

luni, 04 aprilie 2022, 23:08
3 MIN
 Proces de corupţie cu 100 de martori, la o primărie din judeţ

Un dosar de corupţie în care erau vizată administraţia locală din Tătăruşi s-a încheiat cu două condamnări cu suspendare. Vizaţi iniţial de anchetă, primarul, viceprimarul şi secretarul comunei au fost scoşi din cauză de procurori, iar în plasă au rămas doar doi consilieri locali. Magistraţii Tribunalului au apreciat că nici vina acestora nu este în fond prea mare.

 

În aprilie 2016, pe adresa DNA a ajuns o sesizare prin care se reclama faptul că primarul comunei Tătăruşi, Costel Iosub, a înfiinţat în 2012 o asociaţie a crescătorilor de animale din localitate pentru a încasa sumele acordate de APIA Iaşi ca subvenţie. Tabelele cu membrii asociaţiei ar fi fost completate fictiv cu numele unor cetăţeni din comună, care nici nu ar fi ştiut că sunt membri, iar numărul de animale menţionat în dreptul fiecăruia era fictiv, pentru a se îndeplini cerinţa referitoare la numărul minim de animale pe unitatea de suprafaţă. Păşunea comunală ar fi fost atribuită în concesiune direct asociaţiei, fără organizarea unei licitaţii la care să poată participa şi alte asociaţii sau societăţi.

Sesizarea îi viza pe primar, viceprimar şi secretar, acuzaţi de abuz în serviciu, ca şi de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false în vederea obţinerii pe nedrept de fonduri europene. Ambele infracţiuni sunt pedepsite de lege cu închisoarea pe un termen cuprins între 2 şi 7 ani. În cadrul anchetei, procurorii i-au audiat ca martori pe toţi cei peste 100 de membri ai asociaţiei. Dintre aceştia 41 au declarat că nu au fost niciodată membri, iar ceilalţi nu puteau da detalii cu privire la activitatea asociaţiei. Unii nu şi-au recunoscut semnăturile de pe tabele, iar în cazul altora semnaseră în locul lor rude sau alte persoane care locuiau în aceeaşi casă. Ancheta nu a stabilit însă vreo responsabilitate a oficialilor Primăriei Tătăruşi, faţă de aceştia dispunându-se neînceperea urmăririi penale. În schimb, au fost trimişi în judecată doi reprezentanţi ai asociaţiei, consilieri locali ai PSD, Ioan Petrişor şi Mureş Vasiliu. În baza tabelelor întocmite de aceştia, asociaţia beneficiase de un sprijin financiar nerambursabil în valoare totală de 246.600 lei, în perioada 2012-2015, aferent celor aproximativ 110 ha de păşune.

Martori decedaţi

Procesul a început în mai 2018 în faţa Tribunalului, dezbaterile prelungindu-se şi din cauza numeroşilor martori chemaţi la audieri. Unii membri ai asociaţiei nu au putut fi audiaţi, decedând între timp. Alţii, chiar dacă au confirmat declaraţiile date în faţa procurorilor că au fost trecuţi ca membri fără a avea idee de aceasta, au precizat că păşunea fusese îngrijită şi fertilizată, fuseseră curăţate puţurile de apă şi instalate uluci pentru adăpare, ei înşişi păscându-şi animalele acolo. „Constată instanţa că persoanele înscrise în tabelele aferente fiecărei campanii, aproape în integralitate, au declarat că semnăturile aflate pe tabelele centralizatoare nu le aparţin şi că nu sunt şi nu au fost vreodată membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Animale Tătăruşi. Împrejurarea efectuării de către inculpaţi a unor lucrări de întreţinere a terenurilor concesionate, nu este în măsură a înrâuri asupra acuzaţiei penale aduse acestora şi reţinută ca fondată de instanţă, respectiv cea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE”, au rezumat magistraţii.

Judecătorii i-au găsit vinovaţi pe ambii inculpaţi. În favoarea acestora au cântărit totuşi lipsa antecedentelor penale, ca şi vârsta venerabilă şi faptul că sunt bine integraţi în viaţa socială a comunităţii. Ca urmare, Petrişor şi Vasiliu au fost condamnaţi la câte 2 ani şi 6 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, interval în care nu vor avea dreptul să mai reprezinte sau să conducă asociaţii. De asemenea, Asociaţia Crescătorilor de Animale din Tătăruşi a fost condamnată la o amendă penală de 30.000 de lei. Pronunţată vineri, sentinţa poate fi contestată.

Comentarii