Proces de despăgubire judecat la Iaşi după prevederile unei legi din Anglia. Solicitanţii au avut o surpriză foarte mare

sâmbătă, 09 septembrie 2023, 01:50
4 MIN
 Proces de despăgubire judecat la Iaşi după prevederile unei legi din Anglia. Solicitanţii au avut o surpriză foarte mare

Două legi britanice au fost invocate la Iași pentru stabilirea daunelor în urma unui accident auto. Magistrații ieșeni s-au raportat la ele potrivit principiului aplicării legii locului unde s-au petrecut lucrurile. Mult mai precisă, dar și mai dură decât legea română, cea britanică a făcut ca despăgubirile să fie nesemnificative.

În ianuarie 2018, în satul Felbridge din West Sussex, o Skodă a intrat pe contrasens și a lovit o autoutilitară. În urma accidentului, au decedat șoferul Skodei, dar și pasagerul din dreapta. Ulterior, Violeta A., mama acestuia din urmă și Costel P. fratele său, s-au adresat asigurătorului britanic, Aviva Insurance PLC prin intermediul corespondentului său în România, VIG Management Services SRL, pentru stabilirea de comun acord a despăgubirilor. Discuțiile nu au dus practic la niciun rezultat. Oferta de despăgubire făcută de asigurător a fost respinsă de rudele celui decedat, care s-au adresat instanței.

În fața Tribunalului, mama și fratele victimei au cerut daune morale de 400.000 lei, respectiv 250.000 lei și daune materiale în sumă de 16.600 lei, invocând prevederile Codului Civil. De cealaltă parte, asigurătorul a cerut aplicarea legii britanice, întrucât accidentul avusese loc în Marea Britanie, membră la acea dată a Uniunii Europene. Reprezentanții asigurătorului au precizat și că dispozițiile legii britanice sunt mult mai clare în privința calculului despăgubirilor morale, „în opoziție cu fluctuațiile considerabile ale cuantumurilor despăgubirilor acordate de instanțele române, în lipsa unui cadru legislativ corespunzător”. În privința daune materiale, ei au arătat că le plătiseră deja. În fapt, firma plătise 3.411,68 lei, jumătate din daune materiale solicitate inițial. Cheltuielile de 2.700 euro cu transportul trupului victimei în România nu fuseseră incluse în calcul.

Solicitarea de aplicare a legii britanice a fost supusă analizei Direcției de Drept Internațional și Cooperare Judiciară din cadrul Ministerului Justiției. Și rudele victimei s-au declarat de acord cu aceasta, precizând că, în temeiul legii britanice a accidentelor mortale din 1976 (Fatal Accidents Act, n.r.) și a legii reformei legislative din 1934, solicită despăgubiri pentru pierderea de venituri, în calitate de mamă, respectiv frate. Legea britanică a circulației rutiere, emisă în 1988, permite acordarea de despăgubiri de până la 1,2 milioane lire sterline. Despăgubirile solicitate instanței române se încadrau în această cifră.

Stabilirea răspunderii Aviva Insurance PLC nu a reprezentat o problemă. Firma plătise deja o sumă cu titlu de daune materiale, ceea ce însemna că își admitea responsabilitatea. Dacă s-ar fi aplicat legea română, judecătorii ar fi trecut direct la aprecierea cuantumului daunelor morale și materiale. Aplicarea legii britanice a schimbat însă lucrurile. Legea din 1934 permite acordarea de daune materiale pentru bunurile distruse sau pierdute ca urmare a accidentului, acoperirea cheltuielilor de înmormântare și despăgubiri pentru suferința îndurată de victimă, în funcție de perioada de timp scursă între accident și deces și de starea de conștiență a persoanei decedate în acea perioadă. Legea din 1976 se referă la daunele morale, așa cum sunt ele văzute în dreptul român. Legea britanică permite acordarea de despăgubiri pentru doliu, costuri funerare și pierderea veniturilor. În această ultimă categorie se încadra solicitarea mamei și fratelui victimei.

Judecătorii au constatat în primul rând că cei doi făceau parte dintre persoanele cărora legea britanică le permitea să ceară astfel de despăgubiri. Doar că pierderea veniturilor trebuia demonstrată. „Obiectul solicitării – despăgubire pentru pierderea de venituri, presupune dependenţa de servicii care poate include sarcini care erau efectuate în mod obişnuit de către persoana decedată, cum ar fi grădinăritul, decorarea, întreţinerea vehiculelor, îngrijirea copiilor, întreţinerea casei. În acest sens, instanţa reţine că, din probatoriul administrat în cauză, nu rezultă că defunctul îşi întreţinea mama şi fratele, cei doi reclamanţi din prezenta cauză”, au constatat magistrații. Nu exista astfel nicio dovadă că reclamanții pierduseră venituri în urma decesului rudei lor.

Legea română nu cere dovezi în susținerea cererii de acordare a daunelor morale. Legea britanică însă, da. Ca urmare, solicitarea rudelor a fost respinsă. Magistrații Tribunalului au acceptat doar completarea daunelor materiale acordate până la nivelul de 16.600 lei, asigurătorul fiind obligat să mai plătească 13.200 lei. Rudele victimei au fost la rândul lor obligate la plata cheltuielilor de judecată, în sumă de 3.440 lei. Sentința Tribunalului poate fi contestată în fața Curții de Apel.

Comentarii