Procurorul general al Republicii Moldova, acuzat de corupție, a fost demis de Maia Sandu

marți, 26 septembrie 2023, 15:38
2 MIN
 Procurorul general al Republicii Moldova, acuzat de corupție, a fost demis de Maia Sandu

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat, marţi, decretul prin care îl eliberează pe Alexandr Stoianoglo din funcţia de procuror general, invocând tergiversarea pronunţării unei decizii de către instanţele judecătoreşti în acest caz, transmite News.ro.

„Azi, 26 septembrie 2023, a fost semnat decretul prezidenţial de eliberare din funcţia de procuror general a lui Alexandr Stoianoglo, în baza hotărârii CSP din 23 mai 2022. Având în vedere că pronunţarea unei decizii de către instanţele judecătoreşti pe constatarea legalităţii eliberării din funcţie a lui Alexandr Stoianoglo de către CSP este tergiversată, semnarea decretului vine în contextul recomandărilor Uniunii Europene de a asigura suplinirea funcţiei de Procuror General şi a obligaţiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiţionalităţile din sistemul justiţiei”, a anunţat, marţi, Preşedinţia Republicii Moldova, într-un comunicat de presă.

Decretul arată că eliberarea din funcţie de către Consiliul Superior al Procurorilor s-a făcut în urma obţinerii calificativului „nesatisfăcător”.

„În urma examinării raportului Comisiei de evaluare a procurorului general (suspendat de drept din funcţie), Alexandr Stoianoglo, întocmit pe 5 mai 2022, Consiliul Superior al Procurorilor, prin hotărârea nr. 1-92 din 23 mai 2022, în conformitate cu art. 311 alin. (8) şi alin. (9) din Legea nr. 312016 cu privire la Procuratură, a acordat calificativul „nesatisfăcător” activităţii desfăşurate de Alexandr Stoianoglo în perioada exercitării mandatului procurorului general şi a propus preşedintelui R. Moldova eliberarea domnului Alexandr Stoianoglo din funcţia de procuror general”, se arată în decret.

Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcţia de procuror general la începutul lunii octombrie 2021, fiind cercetat pentru corupere pasivă, fals în declaraţii, abuz în serviciu şi depăşirea atribuţiilor de serviciu. Ulterior, el a fost vizat de încă un dosar penal.

 

Comentarii