Declaratie de presa (P)

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA Deputat PNL: „Și Moldova trebuie să se europenizeze!” (P)

joi, 01 octombrie 2020, 01:50
2 MIN
 Prof. univ. dr. Dumitru OPREA Deputat PNL: „Și Moldova trebuie să se europenizeze!” (P)

PSD a păcălit ani la rândul Moldova, regiunea din care partidul a colectat multe voturi, dar pe care a ținut-o intenționat în sărăcie.

Nu există altă explicație pentru gradul redus de dezvoltare în care se chinuie Moldova controlată de baroni PSD decât cea a unui plan de exploatare politică a resurselor regiunii prin menținerea unei mari părți a locuitorilor săi într-o stare de dependență de cei „care dau“.

Numai că PSD și baronii săi nu „au dat“ nimic oamenilor, nu le-au adus prosperitate, nu le-au adus dezvoltare. Din contră, au luat, au luat pentru sine, pentru rudele și pentru rețelele lor de corupție.

Tocmai de aceea, Moldova nu are autostradă la 30 de ani de la căderea comunismului, nu are nici măcar un drum expres veritabil. DN 2, legătura regiunii cu Bucureștiul, este un culoar al morții, nu o șosea în care autoturismele și vehiculele de transport marfă să se deplaseze în siguranță.

Cum să se dezvolte Moldova dacă nu este conectată la nici o rută europeană de transport? De ce ar veni un investitor, în oricare din orașele regiunii, să deschidă o fabrică, dacă exportul bunurilor către Europa s-ar face anevoios și cu costuri suplimentare, din cauza drumurilor proaste?

Premierul Ludovic Orban a fost la Iași, în campania electorală, și a anunțat cele mai mari proiecte de investiţii pe următorii 10 ani care se vor face în Moldova, printre care investiţii în infrastructura de transport și în rețele de distribuţie de gaze naturale.

Sunt două direcții cheie pentru a atrage investitori în producție, cei care să aducă plusvaloare zonei: drumurile de viteză și infrastructura de utilități.

Ludovic Orban a vorbit de trei mari investiţii rutiere: Autostrada Unirii Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni, finanţabilă din fonduri europene, autostrada A7, care ar urma să facă legătura între Ploieşti şi Siret, şi Autostrada Bacău – Braşov.

Pentru autostrada A7 au fost semnate deja contractele pentru realizarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic pentru cele şapte tronsoane, din care cel puţin patru vor fi finanţate din fonduri europene.

Pe lângă aceste investiții care vor aduce dezvoltare, calitatea vieții depinde și de o sănătate bună a populației. Dar și de tratamente moderne, atunci când apar problemele.

Premierul a afirmat că obiectivul Guvernului este ca, până la sfârşitul anului, să semneze contractul pentru realizarea proiectului spitalului regional de la Iași, pe care PSD l-a promis acum 4 ani, dar care e abia în stadiu incipient.

Cu voință se poate, pentru că și Moldova trebuie să se europenizeze!

 

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA

Deputat PNL

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii