Programul liturgic al pelerinajului la Sfânta Parascheva: revine Calea Sfinţilor

miercuri, 05 octombrie 2022, 01:50
2 MIN

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a anunţat programul liturgic oficial cu ocazia pelerinajului la hramul Sfintei Parascheva. Aşa cum „Ziarul de Iaşi” a anunţat deja în ediţia de luni, anul acesta, la Iaşi, va fi adusă şi racla cu moaştele Sfântului Paisie de la Mănăstirea Neamţ, în anul în care se împlinesc 300 de ani de la naşterea sa. 

Conform programului oficial, moaştele vor ajunge la Iaşi vineri seara, la ora 20.00, şi vor fi amplasate în Catedrala Mitropolitană.

Acolo nu vor sta însă pentru mult timp, fiindcă sâmbătă, 8 octombrie, de la ora 6.00, va fi citit acatistul Sfintei Parascheva, iar apoi un sobor de preoţi va purta racla sfintei considerată a fi Ocrotitoarea Moldovei într-o procesiune în jurul bisericii, aşezând-o apoi pe baldachinul împodobit cu flori din curtea interioară.

Acolo vor fi aşezate şi moaştele Sfântului Paisie de la Neamţ. Practic, pelerinajul va fi considerat deschis de sâmbătă, de la ora 6.00, deşi numărul pelerinilor care au venit să se închine la Iaşi este în creştere de la începutul lunii octombrie.

„Racla cu sfintele moaşte va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în cadrul tradiţionalei procesiuni şi va fi depusă în baldachinul special amenajat, unde va rămâne timp de o săptămână, până sâmbătă, pe 15 octombrie. Dacă însă fluxul de pelerini va fi mare în această ultimă zi a pelerinajului, aşezarea raclei cu sfintele moaşte în Catedrala Mitropolitană va fi amânată până ce numărul credincioşilor va fi suficient pentru a putea fi gestionat în interior, decizia urmând a se anunţa în acele momente”, au transmis reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

În data de 14 octombrie 2022, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.00, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.

„Pentru cei care nu vor reuşi să fie prezenţi în preajma zonei amenajate, anunţăm că slujba va putea fi urmărită şi de la distanţă, pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate de Primăria Municipiului Iaşi în mai multe locaţii”, au mai spus reprezentanţii Mitropoliei.

Un moment aparte îl reprezintă reluarea pelerinajului „Calea Sfinţilor”, pentru prima dată de la debutul pandemiei, când moaştele celor doi sfinţi sunt purtate de un alai de preoţi, călugări, măicuţe, seminarişti etc. pe străzile Iaşului, pe traseul Strada I. C. Brătianu – Strada Cuza Vodă – Strada Armeană – Biserica „Sfântul Sava cel Sfinţit” – Strada Costache Negri – Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” – Catedrala Mitropolitană.

Este pentru prima dată în istoria recentă când Calea Sfinţilor se organizează mai devreme, duminică, 8 octombrie, în contextul în care acest moment era rezervat cu o zi sau cel mult două înainte slujbei de 14 octombrie.

Comentarii