Proiect: spitalul şi sistemul sanitar ar putea răspunde pentru prejudicii în caz de malpraxis, nu medicul în cauză

joi, 22 iunie 2023, 22:41
1 MIN
 Proiect: spitalul şi sistemul sanitar ar putea răspunde pentru prejudicii în caz de malpraxis, nu medicul în cauză

USR a anunţat că urmează să depună un proiect legislativ care să schimbe felul în care personalul medical poate răspunde în caz de malpraxis medical. Ce spune acest proiect, conform iniţiatorilor, conform Agerpres: că un pacient poate să cheme în judecată pentru răspundere civilă în caz de malpraxis nu doar medicul sau personalul medical, ci şi spitalul sau furnizorul de servicii medicale. Sau, eventual, doar pe acesta din urmă.

Oana Murariu, USR, a explicat că discuţia se poartă despre răspunderea civilă, lupta pentru repararea prejudiciului, dincolo de laturile malpraxisului care sunt disciplinare şi penale.

„Sistemul din prezent ne permite să chemăm în judecată personalul medical, să chemăm în judecată spitalul şi inclusiv să chemăm în judecată spitalul pentru fapta personalului medical. Nimeni nu o face, toată lumea, din considerente personale, (…) cheamă în judecată medicul. Proiectul nostru propune să nu mai fie posibil acest lucru. Practic, preluăm influenţele din Statele Unite ale Americii de a da în judecată furnizorul de servicii medicale, nu personalul medical direct”, a precizat Oana Murariu, conform Agerpres, la masa rotundă „O reformă necesară: Îmbunătăţirea sistemului răspunderii civile pentru acte de malpraxis medical”.

Ea a adăugat că proiectul prevede şi posibilitatea personalului medical să intervină în procese şi să-şi facă apărarea. Proiectul este susţinut şi de deputatul USR Adrian Wiener, care este medic de formaţie, şi care a explicat că în multe cazuri suspecte de malpraxis culpa medicală a fost la intersecţia unor erori profesionale şi altele de sistem, şi nu doar a medicului curant. 

Comentarii