Comunicat de presă

Proiectul nostru pentru Autostrada A8 a făcut un pas important!

luni, 12 noiembrie 2018, 02:50
3 MIN
 Proiectul nostru pentru Autostrada A8 a făcut un pas important!

Încă un pas pozitiv pentru Autostrada Unirii. Proiectul legislativ a trecut de votul Camerei Deputaților cu o largă majoritate. Este o victorie a tuturor ieșenilor. A tuturor moldovenilor care și-au exprimat public voința, în repetate rânduri și nu au renunțat la idee nici în ruptul capului.

Este un proiect la care am muncit și în care ne-am implicat ca inițiatori, toți parlamentarii de Iași și din alte județe ale Moldovei: Botoșani, Neamț, Vaslui, Suceava, alături de parlamentari din toată țara. Pentru că este un proiect mult prea important pentru regiunea noastră. Și îl susținem necondiționat în continuare. Nu numai verbal, ci prin vot. Vot care îl consfințește încă o dată (dacă mai era necesar) drept proiect prioritar.

Când am început să lucrez la raportul Comisiei de transporturi din Senat, comisie în care am avizat pozitiv proiectul de lege, tot ce îmi doream era ce își dorește orice român din zona noastră, să găsesc soluția pentru ca Autostrada A8 să devină realitate. Întrebări, interpelări, clarificări, solicitări de informații și analize de documente, cam asta a stat la baza scrierii raportului. Și mă bucură nespus faptul că rezultatul este, iată, unul pozitiv. Munca de documentare și de convingere a colegilor din alte județe își arată roadele.

Se afirmă în spațiul public și că această lege are un rol formal, nici nu ajută nici nu încurcă. Viitorul va demonstra ce rol poate avea această lege pentru proiectul construcției autostrăzii.

Cert este că cu și fără această lege, mai sunt pași importanți de făcut. Pași care trebuie calculați atent, argumentați și fundamentați. Asta înseamnă mai puțină demagogie și încercări de manipulare pe acest subiect și mai multe informații clare, concrete, făcute public într-un mod transparent. Și, bineînțeles, unitate!

Resping orice încercare de a considera această autostradă ca fiind scumpă. Am solicitat ministrului transporturilor să justifice sumele avansate în ultima vreme care arată o creștere ”din pix” a costurilor. Până la revizuirea SF-urilor, există o singură valoare, cea stabilita în Master Planul General de Transport al României, aprobat prin Hotărâre de Guvern și anume 4,072 mld. euro plus TVA. Nu 8, nu 9, nu 7 mld. de euro! Fac apel la toți colegii să reținem valoarea stabilită oficial de Guvernul României și să contrazicem orice afirmații diferite!

Primul pas este revizuirea SF-ului pe cele trei tronsoane și, din documentele oficiale pe care le dețin, secțiunea Iași – Tg. Neamț este în stadiul cel mai avansat al acestei etape.

Trebuie urgentată scoaterea la licitație pentru proiectare tehnică și execuția construcției pe secțiunea Iași-Pașcani-Tg. Neamț. DN28 Iași – Tg. Frumos începe sa fie sufocat de traficul din ce în ce mai intens, fiind unul dintre cele mai circulate drumuri naționale din țară, ceea ce, alături de necesitatea dezvoltării economice a zonei de nord-est, face ca autostrada să fie vitală.

Avem nevoie ca ministrul transporturilor, de oriunde va fi după remaniere, Iași, Bacău sau alt județ, să conștientizeze NECESITATEA acestei autostrăzi pentru zona de nord-est și pentru dezvoltarea echilibrată a întregii țări.

 

Senator Vasile Toma
Iași

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii